De sporen van de das

6 oktober 2016

In de herfst kan je van de das en andere dieren allerlei afdrukken vinden. Een ideale tijd om te gaan spoorzoeken! Hier vind je de typische sporen die de das achterlaat! 

De das

In het item met boswachter Marieke en Pauline is het bijzondere leven van de das goed te zien. De familiebanden, de burcht en het mooie gebied komen langs. Het is belangrijk om deze dieren vooral met rust te laten. Wil je tóch iets van de dassen meekrijgen, ga dan op pad en op zoek naar sporen!

De pootafdruk: 

De pootafdruk van de das is flink! Zo’n 5 centimeter breed en 4 centimeter lang. De das heeft per poot vijf tenen met lange nagels. De achterpoten zijn kleiner dan de voorpoten. Kijk vooral bij modderige delen voor de perfecte prent. De prenten zijn te verwarren met een hond of vos, maar de das liggen de afdruk van de tenen keurig op een rijtje.

De uitwerpselen: 

Dassenpoep is moeilijk te herkennen. Het kan een drol zijn van 10 cm maar ook losse ontlasting. Het ligt vaak in ondiepe kuiltjes die niet worden afgedekt. In de poep zijn resten van insecten te vinden en in de herfst maïs als dat in de buurt groeit.  

De etensresten:

Een schoongelikte egelhuid is een vreemd gezicht. Grote kans dat dit een spoor is van een das. Dassen eten soms egels. Ze laten dan alleen de stekelige huid over.

De dassenburcht

In de uitzending zag je de dassen uit de burcht komen. Zo’n burcht is vaak jaren oud. De burchten bevatten lange gangen met uitgangen die tientallen meters van elkaar kunnen liggen. De gangen zijn 30 tot 40 cm in doorsnede en ongeveer 30 cm hoog . Bij ingangen vind je vaak nestmateriaal en hopen aarde.     

Dassenhaar:

Dassen kruipen vaak onder heken op prikkeldraad door, daardoor kunnen er plukken haar achterblijven. Dassenhaar is heel goed te herkennen aan de kleur. Wit aan de uiteinden en zwart in het midden.  

Disclaimer: blijf bij het zoeken naar de das áltijd op de paden. Er is genoeg te vinden zonder eventuele gebiedsregels te overtreden.