Bomen maken de kerst

Wil je ook eens wat anders dan een standaardboom? Wij zetten de alternatieven voor je op een rij!

Het feest kan beginnen want de boom is binnen. Zodra de vertrouwde dennengeur van de jaarlijks terugkerende groene gigant weer in je woonkamer hangt, weet je: kerstmis komt eraan! Een speciaal moment, de koop van de boom is de kick off van de kerst. Maar de ene boom is de andere niet en wie een keertje écht iets bijzonders wil pakt het helemaal anders aan. Lees gauw verder hoe je dat kunt doen!

Zaag-it-yourself

Op steeds meer plekken in de Nederlandse natuur is het een beproefd concept; het zagen van je eigen kerstboom. Eens per jaar worden door Staatsbosbeheer de regels opgerekt en mogen ‘kerstboomjagers’ bewapend met zaag en handschoenen het bos in op zoek naar de perfecte boom voor de feestdagen. Niet alleen een avontuurlijke kersttraditie maar ook nog eens heel belangrijk voor het natuurbeheer. Door een naaldboom te zagen maak je een open plek, waardoor aanwezige loofbomen meer ruimte krijgen en nieuw bos spontaan kan groeien. De familie Korlaar heeft ervaring met kerstbomzagen en is zó te spreken over het aanbod van de Schoorlse Duinen, dat ieder gezinslid met een eigen trofee naar huis gaat. Op naar de lichtjes en de ballen! 

Ter adoptie aangeboden

Steeds meer mensen hebben moeite met de kortdurende cyclus van een kerstboom. Na Sinterklaas komt de boom in huis en nog geen vier weken later liggen de kale takken bij het vuil of in een vreugdevuur. Ook Kyra en Erwin vinden een naaldboom geen wegwerpobject en daarom hebben zij een adoptiesysteem voor kerstbomen opgezet. Het is heel simpel: je zoekt een mooie boom uit, neemt ‘m mee naar huis en geniet ervan tijdens de feestdagen. Na de kerst wordt het tijd om afscheid te nemen en gaat je adoptieboom weer tijdelijk terug naar de beheerde natuur. Met zijn kluit in de aarde wordt-ie weer sterk én een stukje groter… en voor je het weet is het weer december en neem je ‘jouw eigen boom’ opnieuw een maandje in huis! 

Booming business

In een Scandinavisch aandoend landschap in het zuiden van Limburg is kerstboomkweker Jos de ganse dag bezig met het grootbrengen van zijn groene gebroed. De natuur is zijn leven en het telen van de ultieme boom een uit de hand gelopen hobby, die inmiddels ruim 40 jaar duurt. Goed gevuld, symmetrische vlakke takken, een rechte piek en liefst nét een stukje te groot voor de gemiddelde woonkamer. Om zo eco-friendly mogelijk te kweken, krijgt Jos hulp van een kudde Engelse Shropshire schapen. Zij grazen de grond schoon en vlak, maar houden niet van boombast dus van de sparren blijven ze af. Scheelt een hoop chemische middelen en het is bovendien reuzegezellig!

Zeg het met.. bomen!

Ballen, slingers en lichtjes, een boom versieren is geen rocket science. Maar een verhaal vertellen met je boom, dat kunnen alleen de echte pro’s. Hans uit Bussum is zo’n pro en van zijn twee pièces de résistance– voor Hans is één boom niet genoeg – kan menig gelegenheidsstylist nog wat leren. Zijn nostalgische boom hangt vol met erfstukken, oude lichtsetjes en ballen van 70 jaar geleden die de geschiedenis doen herleven. En dan is er nog Hans’ replica van de wereldberoemde Rockefeller Center boom, die qua kleur, glitter en hoeveelheid decoratie niet onder doet voor zijn grote broer in New York. Meer dan duizend lichtjes, vakkundig laag over laag gedrapeerd, gecombineerd met kitsch ballen in alle vormen en maten zorgen voor het gewenste ‘too much’ effect. Want, aldus Hans, je wil uiteindelijk toch een reactie oproepen, en ja, dan moet je dus ook de lelijke ballen op durven hangen.. juíst!   

Acht bomen maken de kerst!

In het hartje van het Friese Wommels wonen Johan en Peter in een voormalige notariswoning uit 1845. Toen het dertig jaar geleden voor 245.000 gulden op de markt kwam, aarzelden ze geen moment. Nu is er genoeg ruimte voor Johan zijn hobby, schilderen. In het hele huis hangt kunst van hem. Tijdens de kerst is het grote, ruime huis gevuld met acht kerstbomen. Elke boom heeft een andere stijl die past bij de ruimte! 

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!