Augustus is dé maand voor de steltlopertrek. Vooral in de Waddenzee en het Deltagebied kun je op afstand de steltlopers met het getij mee zien bewegen over het slik. Een van de bekendste is de bonte strandloper. Met honderdduizenden trekken ze door Nederland!

Zomerlook

De bonte strandloper is niet veel groter dan een spreeuw en is de meest voorkomende steltloper in Nederland. Het bijzondere aan deze vogels is dat ze modebewust zijn. Zo gaan ze voor een zomerse outfit en dan weer voor een winterse look. Ze ruien namelijk hun veren van hun zomer- naar hun winterkleed. Tijdens de zomerdagen kun je de bonte strandloper herkennen aan de oranjebruine bovenkant en een onmiskenbaar zwart buikje. In de winter hebben ze een wit buikje en een grijze rug.

Leefwijze

De bonte strandloper leeft in Nederland vooral rondom het Waddengebied en deltagebied. Vanaf het vroege voorjaar zijn ze daar steeds vaker te vinden. Voor de bonte strandloper is het getij erg belangrijk. Met laag water vinden ze hun voedsel, bijvoorbeeld zeepieren, door op de tast met hun snavel in de bodem te prikken. Tijdens hoogwater rust de bonte strandloper op plekken waar ze lekker droog kunnen staan.

Je ziet ze vooral in getijdengebieden

Status

Jammer genoeg staat de bonte strandloper op de rode lijst. Dit is een lijst waarop vogelsoorten staan die bedreigd worden of kwetsbaar zijn. Er geldt een hogere prioriteit voor deze vogels, en er worden maatregelen getroffen om het leefgebied van deze schattige verschijning te verbeteren.

Kijktip

Wil je zelf de bonte steltloper in actie zien? Ga in augustus op pad! Enkele tips op een rijtje.

  1. Ga naar het Waddengebied en de Delta
  2. Let op het getij. Met laag water zoeken ze voedsel op het wad en met hoog water rusten ze op hoger gelegen plekken.
  3. Scan het wad af voor een kleine steltloper.

Deze serie wordt mede mogelijk gemaakt door Vogelbescherming Nederland.