Verzameling

Egels in je tuin

Wil je de egel ook een handje helpen deze winter? Laat dan vooral de ‘rotzooi’ in je tuin liggen.

Tekst: Jill van Nek

Ze zien er super schattig uit, maar oh wee als je ze aanraakt. Voelt een egel zich bedreigd, dan rolt hij zich op en steken al zijn stekeltjes van zijn rug uit. Daar kunnen ze je aardig pijn mee doen, maar laat je hierdoor niet afschrikken. Deze diertjes zijn supergoed voor je tuin.

Egels zorgen van nature voor minder rupsen, maden en slakken in je tuin. Vooral van april tot oktober eten ze flink, omdat ze dan een voorraad aanleggen voor de winterslaap. De egel is een beschermde diersoort. Dit betekent dat je ze niet mag vangen of doden of nestjes kapot mag maken. Wil je de egel ook een handje helpen deze winter? Laat dan vooral de ‘rotzooi’ in je tuin liggen. Van alle blaadjes, takjes, gras en mos maakt de egel namelijk zijn winternestje.

egel

Heb je een flinke tuin, maar nog nooit een egel gezien? Dat kan kloppen. De egel is namelijk een nachtdier en voornamelijk (zoals het woord al zegt) ’s nachts actief. Zie je ze wel overdag, dan kunnen ze in nood zijn. Het is in dat geval verstandig om contact op te nemen met de dierenbescherming of een egelopvang bij jou in de buurt. In principe is elke tuin geschikt voor een egel, als hij er maar in of uit kan. Wil je ‘m nog wat extra helpen? Dan zou je een egelhuisje in je tuin neer kunnen zetten. Dit prikkelachtige diertje is namelijk vaak het hoofdgerecht van bepaalde roofdieren.

Egel_2

De meeste tuinen zijn tegenwoordig bestraat met tegels en grind. Hierdoor is het voor de egel extra moeilijk om aan eten te komen om hun voorraad aan te leggen. Ze zijn gek op vochtig voedsel, dus kuipjes katten- of hondenvoer of roerei vinden ze erg lekker. Een bakje water kunnen ze ook erg waarderen. Let wel op, veel mensen zetten een schoteltje melk neer voor de egels. Dit vinden ze weliswaar erg lekker, maar ze kunnen het niet volledig verteren waardoor ze maagproblemen krijgen.

Hoe maak je zelf een egelhuis?

Egelhuisjes zijn superfijn voor de egels, maar kunnen best prijzig zijn. Gelukkig kun je ze met weinig moeite ook zelf maken. Zet een oud sinaasappelkratje op z’n kop tegen een muur of schutting aan. Het is het fijnst als het huisje een beetje beschut staat, zodat er bijvoorbeeld takken en bladeren overheen hangen. Bedek de krat met een vuilniszak zodat ‘ie waterdicht wordt en leg er een zware steen op. Maak vervolgens een ingang voor de egel in het kratje, ter grootte van je vuist. Je kunt de egels al een handje helpen door wat blaadjes en takjes in het huisje te stoppen. Zorg er ook voor dat het huisje niet snel omgeschopt kan worden door spelende kinderen of door (bijvoorbeeld) een grasmaaier.

Hoe weet je of het huis bewoond is?

Til het huisje niet op om te zien of er een egel in zit. Het beestje kan dan doorvriezen of je jaagt ‘m weg. Let op pootafdrukken, uitwerpselen of verschoven blaadjes. Nadat het huisje bewoond is geweest is het tijd om het huis schoon te maken. De egels willen elk jaar namelijk weer een nieuw, vers nestje maken. De beste tijd om dit te doen is rond april/mei.