culinair expert

Alain Caron

In BinnensteBuiten neemt Alain de kijker mee naar plekken in Nederland waar bijzondere producten vandaan komen en zet ter plekke een smakelijke maaltijd in elkaar. 

Over Alain

Alain is een fijnproever van Franse origine. Hij kan helemaal lyrisch worden van mooie producten en lekker eten. Deze Franse chef-kok woont al 35 jaar in Nederland en in Amsterdam runt hij twee familierestaurants met zijn vrouw en zoons. Energiek als hij is, stapelen de kookboeken die hij heeft geschreven zich op. Inmiddels heeft hij er al 15 op zijn naam staan, waaronder Tour d’Alain waarin hij al zijn liefde, heimwee en chauvinisme sublimeert tot een culinaire tour de France! Alain Caron is jurylid geweest van de kookwedstrijd Masterchef (Net 5) en De Nieuwe Lekkerbek (Max). Een verborgen talent van deze vrolijke Fransman is dat hij erg muzikaal is; in zijn jonge jaren drumde hij in de jazzrockband ‘Dune’. Op de vraag naar zijn drie favoriete items antwoord hij: "Het is allemaal even leuk, belangrijk en te gek". Hieronder toch zijn selectie.

Kokkels harken

Culinair expert Alain Caron ontmoet op Vlieland visexpert Bart van Olphen. Bart’s missie is het om alle visserij duurzaam te maken. Als positief voorbeeld noemt hij het kokkels harken op het wad. Alain en Bart schepen in bij kokkelvisser Jouke Visser. Staand in het water wordt de schelpdierendelicatesse uit de modder geharkt. Alain maakt er natuurlijk een lekker gerecht mee.

Bekijk de video
Ambachtelijke, traditionele kaas

Hoeve Waterrijk staat op een eiland in de Kagerplassen. Hier wordt door de familie Van der Poel al drie generaties lang kaas gemaakt. Met veel liefde en geduld op een ambachtelijke, traditionele manier. Het gezin van Hugo en Marije woont op de boerderij met hun kinderen Anna, Menno en Lucas. Traditiegetrouw gaat het transport per boot en ook Alain Caron pakt de roeiboot om deze bijzondere kaasboerderij te bezoeken!

Bekijk de video

De buitenbeentjes zien er misschien gek uit, maar de smaak is heerlijk!

-Alain Caron
Lamsoor in Zeeland

Culinair expert Alain Caron is in Zeeland voor een van zijn favoriete groenten: lamsoren. Hier ontmoet hij Chris van Pagee, die al zo'n dertig jaar op de schorren zijn lamsoortjes snijdt. Deze zeegroente was vroeger 'armeluiseten', maar wint aan populariteit. Op de schorren van de Westerschelde zijn de lamsoren volgens Chris het lekkerst. 'Het is puur natuur, er wordt niets op gespoten. Hier staan de lamsoren elke dag drie uur onder water, dat geeft die zilte smaak.' Alain weet wel raad met deze typisch Zeeuwse groente.

Bekijk het recept