Egels hebben het moeilijk. In onze keurige tuinen is er geen plekje om te schuilen en lopen ze letterlijk tegen schuttingen aan. Jij kan de egels in je buurt helpen!

Egel superpowers!

Ze zien er schattig uit, maar dit rondscharrelende speldenkussen is ook een beschermde diersoort en enorm belangrijk voor jouw tuin. Ze houden van rupsen, maden en slakken en eten van april tot oktober hun buikje rond. Als de temperaturen zakken onder de 10 graden, trekken ze zich terug voor hun winterslaap. De meesten ontwaken rond februari/ maart, dan is het dus hoog tijd om je tuin egelvriendelijk te maken.

Ruim niet alle blaadjes op

In de herfst liggen er heel wat bladeren op de grond en kunnen we blijven vegen. Voor de egel mag je het juist wat minder goed opruimen. Veeg de bladeren bij elkaar en maak er een hoopje van onder een struik of heg. Zo maak je een beschut plekje waar egels hun winterslaap kunnen houden. In andere seizoenen hebben egels dit soort rommelhoekjes nodig om overdag in te slapen.

Leg met de buurt een egelsnelweg aan!

Opening van 13x13 cm in de schutting

Egels leggen 's nachts heel wat kilometers af. Al die nette schuttingen versperren hen letterlijk de weg. Als je de egels in jouw buurt wilt helpen, maak dan een opening in de schutting. Zaag een gat van 13x13 cm, dat is al groot genoeg en schuur de randjes zodat de egel zich niet bezweert. Liever geen gat zagen? Graaf dan een tunneltje onder de schutting door. Ben je helemaal weg van je eigen egelsnelweg? Zeg het tegen je buren! Zo kan je een heel netwerk in de buurt aanleggen en kan de egel overal naar toe. 

Knus egelhuisje maken

Lekker op dreef? Maak dan ook een B&B voor jouw egel in de tuin! Natuurlijk zijn egelhuisjes kant-en-klaar in de winkel te koop, maar ook prima zelf te maken. Neem een houten kratje en zet die op z’n kop op een beschutte plek tegen een muur of schutting. Bedek de krat met een vuilniszak zodat ‘ie waterdicht wordt en leg er een zware steen op. Maak vervolgens een ingang voor de egel in het kratje, ter grootte van je vuist. Je kunt de egels al een handje helpen door wat blaadjes en takjes in het huisje te stoppen.

Gebruik nooit een rieten huisje voor de egels, daar kunnen ze met hun stekels in vast komen te zitten en ze laten regen door. Meer informatie hierover is te vinden bij Egelbescherming Nederland.

Is daar iemand?

Til het huisje niet op om te zien of er een egel in zit. Het beestje kan dan doodvriezen of je jaagt ‘m weg. Let op pootafdrukken, uitwerpselen of verschoven blaadjes. Nadat het huisje bewoond is geweest is het tijd om het huis schoon te maken. De egels willen elk jaar namelijk weer een nieuw, vers nestje maken. De beste tijd om dit te doen is rond april/mei.

Plankje in de vijver

Heb je trouwens een vijver in je tuin, denk dan ook even mee met de egel. Ze kunnen best goed zwemmen, maar hoe komen ze eruit? Leg een plankje neer met wat kippengaas eromheen, dan kunnen ze na een verfrissend bad er zo weer uit klimmen.

Egels zijn gek op insecten, maar ook kattenvoer of hondenbrokken | Foto: Pexels

Trakteer jouw egel op wat lekkers

Egels zijn gek op insecten in jouw tuin! Baal je van slakken? Gebruik geen anti-slakken korrels, super schadelijk voor egels die ze opeten. Lok egels je tuin in met wat katten- of hondenvoer en zeker in de droge tijden, een bakje water. Dan heb je net zoals onze duurzame tuinvrouw Anne binnen no-time bezoek in je tuin. Maar let op!  Liever geen melk. Dat vinden ze wel lekker, maar verteren ze niet goed.

Kom in actie voor de egel!

Meer weten over egels en hoe je ze kan helpen? Er is een actiegroep actief voor de snelweg in de buurt (met leuke bordjes!), via Oerrr Natuurmonumenten krijg je tips voor het maken van een egelsnackbar en bij de zoogdieren vereniging vind je alle feitjes over de egel die je maar kan bedenken. 

Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum