Magische winterwandelingen

Bij het haardvuur kruipen met warme chocomel, dat is winters genieten. Zéker na een koude natuurwandeling!

Met de korte dagen en agenda’s vol feestjes, brengen we de gezelligste tijd van het jaar vooral binnen door. Maar buiten gebeurt het: bladeren knisperen, takken kraken, een fris briesje blaast langs uitgeklede bomen waar achtergebleven vogels en andere overwinteraars tevoorschijn komen. De natuur is prachtig en het weer ideaal voor een frisse neus en rode wangen. Wij hebben een paar wandelingen voor je op een rij gezet die magisch zijn tijdens de wintermaanden!

Smokkelroute van Strijbeek

Over de Strijbeekse heide in Noord-Brabant loopt een boswachterspad dat ook wel de smokkelroute wordt genoemd. Dit wandelpad langs de Belgische grens doet oude smokkeltijden herleven. Tot diep in de jaren zestig is hier de nachtelijke handel in o.a. boter booming business. In ons land is het vette goud niet aan te slepen, maar bij de zuiderburen zijn de prijzen zo hoog dat het een van de meest winstgevende smokkelproducten van de geschiedenis wordt. Bordjes langs de route vertellen je er alles over! De Strijbeekse heide staat verder bekend om het laatste levende hoogveen, waar je de meest bijzondere flora en fauna kunt aantreffen.

Best bewaarde buitenplaats van Nederland

Verscholen in het groen van Zuid-Kennemerland ligt een sprookjesachtig landgoed: Elswout. Dit 17e -eeuwse rijksmonument is oorspronkelijk gebouwd als buitenverblijf voor vermogende kooplui en heeft door de eeuwen heen verschillende eigenaren gekend. Met elkaar hebben al deze bewoners voor een prachtige tijdlijn gezorgd, die ons veel vertelt over de geschiedenis van architectuur en landschapstijl. Zo stamt de kaarsrechte Lindenlaan uit de Franse periode en komen de meanderende beekjes uit de romantische Engelse tijd daarna. Een plaatje van een wandelpark, om met de hele familie van te genieten!  

Hoog en droog op de Hondsrug

Lange tijd is het de enige plek waar je als Drentenaar kunt wonen zonder natte voeten te krijgen: de Hondsrug. Dit uitgestrekte natuurgebied tussen Groningen en Coevorden is beroemd om haar grote hoogteverschillen. De hoge en lage niveaus van het landschap zijn ontstaan in de laatste ijstijd. Met het smelten van de ijsmassa is de Hondsrug op sommige plekken ingestort. Wie graag boven het gevarieerde landschap uittorent, maakt een wandeling over het Boomkroonpad. Vanaf dit hoogstgelegen paadje van Drenthe kun je mooi verder speuren naar de vele bijzondere sporen van de eerste bewoners van het gebied, zoals de hunebedden!

Ook voor de hond een frisse neus

Samen genieten van een winterwandeling is het allerfijnst. En dat kan natuurlijk ook met de hond! Het Landgoed Mariëndaal bij Oosterbeek is hiervoor zeer geschikt. Op de paden van het uitgestrekte natuurdomein kunnen de viervoeters naar hartenlust rennen en rondsnuffelen. Ondertussen is het aan de baasjes om te genieten van de spectaculaire ‘Groene Bedstee’; een tunnelvormige beukenhaag van 300 meter lang en meer dan 150 jaar oud. Middenin de haag staat bij een bankje een lindeboom, als symbool voor de liefde. Een mistletoe is er niets bij..

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!