Boswachterspad de Ruiten Aa

Groningen
Gebied
Groningen
Afstand
10 km
Type
Hei
Gemiddelde waardering
personen

Het Zuidlaardermeergebied is vooral een paradijs voor bijzondere vogels als zeearenden en de zeldzame witwangsterns, die sinds 2012 broedt in het Hunzedal. Door die vogelrijkdom heeft het natuurgebied sinds enkele jaren internationale bekendheid.

Draai rond in het kleinste theater van Nederland en bezoek het grootste heideterrein van Groningen tijdens een wandeling over het boswachterspad in Sellingen. De route voert je langs weidebeekjuffers, oude eiken en de Ruiten Aa.  

Beleef de diversiteit van het Westerwoldse landschap
- Jelka Vale, boswachter Westerwolde

Een klein theater en een magische heide

Jelka Vale: “Tijdens deze wandeling langs de Ruiten Aa en zijn weidebeekjuffers, de boomleeuwerik in de bossen en de dikke ouden eiken en tandjesgras van Ter Borg, zie je al het diverse wat Westerwolde te bieden heeft.

Beklim de trap naar het Theater van de Natuur en laat je verrassen door de gedichten op de treden. Eenmaal boven kun je het theater ronddraaien en kijk je 360 graden om je heen. Van bovenaf heb je leuk uitzicht op de Ruiten Aa en het bos van Sellingen. Wandelend tussen de bomen vind je een grote kale plek in het bos die herinnert aan de straaljager die ooit neerstortte.

In augustus zie je hier het grootste heideterrein van Groningen in bloei. Dat heeft altijd iets magisch en misschien loop je de kudde heideschapen tegen het lijf. Maar ook in de winter is deze wandeling zeer de moeite waard. Bevroren vennetjes schitteren in de zon. En een ontmoeting met schotse hooglanders is extra spectaculair in een besneeuwd landschap.”

Over deze route

Het startpunt van de wandelroute is de parkeerplaats bij De Noordmee in Sellingen. Volg vanaf de parkeerplaats de beschrijvingen in de download om de wandeling van 10 kilometer te maken.

Langs de route staat een paneel met extra informatie. De wandeling gaat voor een groot deel over onverhard pad. Honden zijn niet toegestaan.

Route

Startpunt:
De Noordmee
Dennenweg 1a
9551 VJ Sellingen
Routekleur:
Geel
 1. 1

  In augustus staat het grootste heideterrein van Groningen in bloei.

  Westerwolde
  © Staatsbosbeheer
 2. 2

  Langs de route wandelen schotse hooglanders en een kudde heideschapen.

  Westerwolde
  © Staatsbosbeheer
 3. 3

  Op het lege stuk in het bos is vroeger een straaljager neergestort.

  Westerwolde
  © Staatsbosbeheer
 4. 4

  Het kleinste theater van Nederland staat in Westerwolde en kan 360 graden draaien.

  Westerwolde
  © Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!