Boswachterspad Kanonsbergroute

174natuur
Gebied
Noord-Brabant
Afstand
8 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
8 personen
Marieke is in De Maashorst, het grootste natuurgebied van Noord-Brabant. Doordat steeds meer mensen hier in de middeleeuwen kwamen wonen, werden bossen gekapt voor huizen en veranderde het landschap in stuifduinen. Nu worden hier bijzondere grazers ingezet om het gebied te herstellen. Marieke laat ze zien: De tauros, de exmoorpony en de wisent; allemaal zeer imposante dieren.

Ontdek wandelend de diversiteit aan landschappen en dieren in de Maashorst. Loop door het oude pioniersbos, de bloeiende heidevelden en over de korte graslanden. Zie de exmoorpony's en taurossen grazen en speur naar de boomvalk en roodborsttapuit.

Op de graslanden grazen de zeldzame exmoorpony’s
Janneke de Groot, boswachter Maashorst

Exmoorpony’s, taurossen en bloeiende meidoornstruiken

Boswachter Janneke de Groot: “De Kanonsbergroute voert je mee langs een variatie aan landschappen van de Maashorst. Wandel door het oude pioniersbos, de bloeiende heidevelden, over korte graslanden en ontdek al het moois dat dit gebied te bieden heeft.

Struinend over de zandpaden ontdek je de verschillende plantensoorten die hier groeien en dieren die hier leven. Je vindt hier klaversoorten, de lijsterbes, hondsdraf en fluitenkruid. In de graslanden grazen de zeldzame exmoorpony’s en taurossen. Exmoor duidt op de streek in Engeland, waar ze vandaan komen. In de heidegebieden groeit grotendeels de kenmerkende paars bloeiende struikheide. Maar af en toe kun je ook dopheide tegen komen. Dopheide bloeit al vanaf mei tot in de herfst. Struikheide vanaf eind juli. De heide is het leefgebied van de blauwvleugelsprinkhaan, levendbarende hagedis en de veldkrekel.  

In het voorjaar is het hier op zijn mooist. De meidoornstruiken staan in bloei en het is de start van het broedseizoen. Speur naar de roodborsttapuit, wespendief en nachtzwaluw. De roodborsttapuit zie je vaak postend bovenop een boompje of struik midden op de heide. In de zomer kan je regelmatig de boomvalk zien jagen op libellen op de Kanonsberg.  

Over deze route

Het boswachterspad is 8 kilometer lang en start op de parkeerplaats bij de Schaijksedreef in Nistelrode. Aan het begin van het pad staat een informatiepaneel en kun je verse honing kopen bij een imker.

Volg vanaf het startpunt de gele pijlen om de route door de Maashorst te lopen. Op verschillende plekken langs de route staan bankjes.

Route

Startpunt:
Parkeerplaats Schaijksedreef
Schaijksedreef
5388 SE Nistelrode
Routekleur:
Geel
Toegankelijkheid:
Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.
 1. 1

  In de korte graslanden grazen exmoorpony’s en taurossen.

  Taurossen
  © Staatsbosbeheer
 2. 2

  In het voorjaar staan de meidoornstruiken in bloei.

  meidoorn
  © Staatsbosbeheer
 3. 3

  Ontdek het oude pioniersbos.

  pioniersbos
  © Staatsbosbeheer
 4. 4

  De roodborsttapuit vliegt over de heidevelden.

  roodborsttapuit
  © Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

​​​​Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!