De vennenroute: zoek het gentiaanblauwtje

Mieren & Vlinders
11 min
Gebied
Noord-Brabant
Afstand
5,1 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
5 personen

Het gentiaanblauwtje is het vlaggenschip van de natte heide. Deze zeldzame vlinder laat zich nog maar op een paar plekken in Nederland zien, waaronder op de Strabrechtse Heide in Brabant. 

Zingende heidekikkers en kuddes schapen

Onder de schilderachtige luchten van de Strabrechtse Heide vind je een eeuwenoud landschap met dieren in allerlei soorten en maten. Wandel over het boswachterspad in Heeze-Leende en ontmoet de kempische heideschapen, het gentiaanblauwtje of de heikikker in het voorjaar.

Boswachter Erik Schram: “De lucht boven de Strabrechtse Heide is als een groot, levend schilderij. Een schilderij dat er elke keer anders uitziet. Het landschap zelf daarentegen is al eeuwen onveranderd en een thuishaven voor een verscheidenheid aan dieren.

Als de herder op pad is, kun je hem met zijn kudde kempische heideschapen voorbij zien wandelen. Bij het Waschven heb je een goed uitzicht op de grazende Schotse hooglanders. Net als de heideschapen houden ze het gebied kort. Loop je langs de vennen, dan zie en hoor je tijdens het vroege voorjaar de heikikker. Met veel geluk zie je zelfs de kraanvogel vliegen.

Wat je in elk geval tegenkomt, zijn de dopheide, struikheide en jeneverbes. Wil je wandelen over een bloeiende heide, dan is augustus de beste tijd.”

Over deze route

Het startpunt van de wandelroute is de parkeerplaats bij Natuurpoort De Plaetse in Heeze. Zowel bij de start als op twee andere plekken langs de route vind je een informatiepaneel. Ook zijn er meerdere bankjes en zitplaatsen.

Vanaf de Natuurpoort volg je de paaltjes met paarse koppen om de wandeling van 5,1 kilometer te maken. Het boswachterspad loopt over heide en is dan ook onverhard. Je mag je hond meenemen, mits deze is aangelijnd.

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Route

Startpunt:
Parkeerplaats de Plaetse
Plaetse 71A
5591 TX Heeze
Routekleur:
Paars
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan, mits aangelijnd. Niet toegankelijk voor rolstoelen.
 1. 1

  Op de heide vind je dopheide, jeneverbes, struikheide en gagel.

  Dopheide
 2. 2

  Op de heide zijn ook een herder en zijn kudde actief.

  Schaapskudde
 3. 3

  Op het Waschven grazen Schotse hooglanders.

  Schotse hooglanders
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!