Door het veenlandschap van Groningen

Westerkwartier
Gebied
Groningen
Afstand
9,3 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
9 personen

Vroeger bedekten veenmoerassen het merendeel van het Nederlandse laagland en grote delen van het hogergelegen achterland. Tot ver in de middeleeuwen lieten Nederlanders deze gebieden onaangeroerd, want het was er nat en onbegaanbaar en bovendien stikte het er van de muggen.

Ontdek het verleden van de Doezumermieden tijdens een wandeling die de herinnering aan turfwinning tot leven brengt. Op dit boswachterspad in Groningen voelt het soms alsof je ver van de bewoonde wereld bent. Kom in de zomer en zie de groene glazenmaker rond de petgaten vliegen.

In de zomermaanden zie je de groene glazenmaker vliegen
- Marieke de Boer, boswachter Westerkwartier

Een duik in het verleden van de Doezumermieden

Boswachter Marieke de Boer: “Deze wandeling door het veenlandschap van het Westerkwartier is als een duik in de geschiedenis van de Doezumermieden. Wandel langs de vroeger uitgegraven petgaten, over de voormalige legakkers, door het moerasbos en zie elk stadium van verlandig tot leven komen.

Je loopt van zand, naar veen en een deel klei. Aangekomen bij het trilveen voel je de grond onder je voeten letterlijk trillen. Spring op en neer en het is alsof je op een trampoline staat. Wandelend door het bos krijg je het gevoel in een afgelegen gebied te zijn. Om je heen hoor je alleen de geluiden van de natuur. De omliggende dorpen lijken ver weg.

In de petgaten drijft het groene krabbenscheer. Zijn witte bloemen staan vanaf mei tot en met juli in bloei. Het leuke aan deze plant is dat de groene glazenmaker erin voorkomt. Deze zeldzame libellesoort kun je hier in de zomermaanden zien rondvliegen."

Over deze route

Het startpunt van de wandelroute is Theetuin Blotevoetenhof in Opende. Er is een parkeerplaats aanwezig en er staat een paneel met informatie over het gebied. Op verschillende plekken langs de route zijn zitplekken geplaatst.

Vanaf de Theetuin volg je paarse paaltjes om over het boswachterspad van 9 kilometer te wandelen. Je kunt de wandeling verkorten door af te buigen bij een van de andere wandelroutes in het Westerkwartier. Een groot deel van de route gaat over onverhard pad. De grond is nat, dus trek stevige wandelschoenen of laarzen aan.

Route

Startpunt:
Theetuin Blotevoetenhof
Peebos 1a
9865TG Opende
Routekleur:
Paars
 1. 1

  De Lauwers is een oude zee rivier die uitmondt in de vroegere Lauwerszee, nu Lauwersmeer.

  Groningen
  © Staatsbosbeheer
 2. 2

  Over de Doezumertocht loopt een monumentale ophaalbrug.

  Doezumertocht
  © Martijn van Dellen
 3. 3

  In de zomer vliegt de groene glazenmaker boven het krabbenscheer in de petgaten.

  Glazenmaker
  © Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!