Schoorlse Duinen

Schoorlse duinen
Gebied
Noord-Holland
Afstand
10 km
Type
Strand
Gemiddelde waardering
23 personen
In Schoorl liggen de hoogste duinen van Nederland. Je kan je kinderen er vanaf laten rollen, maar je kan ook richting de zee lopen. Vlak achter de duinenrij ligt een opmerkelijk en bijzonder Nederlands stukje natuur! De BinnensteBuiten route die Marieke heeft gelopen zie je in het kaartje hierboven! Benieuwd welke routes je nog meer kunt lopen door de Schoorlse Duinen? Check ze hier!

Tijdens een zomerse wandeling door de Schoorlse Duinen hoor je 's avonds de nachtzwaluw ratelend vliegen, ruik je de geur van het dennenbos en zie je de zandhagedis op het wandelpad. Zee, duin, bos en heide, de Noordzeewandeling trakteert je op alles wat de Schoorlse natuur te bieden heeft.

"De nachtzwaluw vliegt op een zwoele zomeravond ratelend langs"
Laurens Bonekamp, boswachter Schoorlse Duinen

Geurende dennen en ratelende nachtzwaluwen

Boswachter Laurens Bonekamp: “De geurende dennenbossen, paars gekleurde heidevelden, ratelende nachtzwaluwen en het wuivende helmgras aan zee. Tijdens de Noordzeewandeling geniet je van alle facetten van de natuur in de Schoorlse Duinen. 

Aan het begin van de wandelroute ligt de hoogste duin van Nederland. Na een klim met de trap vind je hier een mooi uitzicht over het bos, de heide en de polder. Ook bij het vogelmeer is het fijn stilstaan. Ontdek vogels als de veldleeuwerik en doderaar en zie de zandhagedis op een zomerse dag voor je voeten voorbij schieten. 

In het voorjaar geven de rugstreeppadden hun concerten bij het meer. Tijdens de zomermaanden kom je hier om te luisteren naar de nachtzwaluw, die ratelend door het gebied vliegt. Ook de groene specht laat van zich horen. Even verderop staat de heide in augustus vol in bloei. Met zijn paarse kleur is het net de Veluwe.”

Over deze route

De Noordzeewandeling start in Schoorl. Daar kun je parkeren en terecht voor meer informatie en een wandelkaart Vanaf het buitencentrum volg je de donkerblauwe pijlen om de wandeling van 10 kilometer te maken. Dit kan via twee kanten. Volg de knooppunten om de route te verkorten of verlengen. 

Zowel bij het startpunt als op enkele plekken in het gebied staan informatiepanelen. Op verschillende plekken zijn zitplekken te vinden. De route is wat zwaarder en loopt over verhard en onverhard pad. Richting zee vind je stukken met mul zand.

Route

Startpunt:
Buitencentrum Schoorlse Duinen
Oorsprongweg 1
1871 HA Schoorl
Routekleur:
Blauw
 1. 1

  Midden in het bos ligt het bloeiende heideveld van de Waterbosvlakte.

  Heideveld
  © Staatsbosbeheer
 2. 2

  De trap naar de hoogste duin leidt naar een uitzicht over het natuurgebied van Schoorl.

  uitzichtplek
  © Marco van de Burgwal
 3. 3

  Het vogelmeer in de open duinen huist allerlei vogelsoorten en de zandhagedis.

  Vogelmeer
  © Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!