The Passion Amersfoort (lang)

Amersfoort lang
Gebied
Utrecht
Afstand
10 km
Type
Stad
Gemiddelde waardering
personen

In 2016 streek The Passion voor de zesde editie neer in Amersfoort en vertolkte Martijn Fischer de rol van Jezus. Tijdens deze wandeling maak je kennis met de historie van de stad. Let op, dit is een lange wandeling van 10km, liever een korte route van 5km? Klik dan hier.

Welkom in Amersfoort! Letterlijk een Voorde in de rivier de Amer: een doorwaadbare plaats in de huidige rivier de Eem, waar rond het jaar 1000 de eerste mensen kwamen wonen. Amersfoort ontwikkelde zich tot regionale marktstad en kreeg in 1259 stadsrechten van de bisschop van Utrecht. De stad kreeg een eigen bestuur, mocht sterke verdedigingsmuren bouwen en groeide uit tot een religieus centrum met diverse kerken, kloosters, gasthuizen en broederschappen.

Let op: Omdat dit een route is uit 2016 zijn er geen gidsen aanwezig die je van extra informatie voorzien op bijzondere locaties. Voor de volledige route dien je de kaart te downloaden. Op deze pagina lichten we slechts enkele highlights uit.

Veel wandelplezier!

Route

10 km
Startpunt:
Stadhuisplein 7
3811 LM Amersfoort
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan, mits aangelijnd.
 1. 1

  Langs de route: De Observant
  Dit gebouw huisvestte oorspronkelijk het Observantenklooster (1471). Na de reformatie werden alle katholieke religie verboden en de klooster gesloten. De Observant werd een logement, waar onder meer prins Frederik Hendrik en tsaar Peter de Grote te gast zijn geweest. Daarna kreeg het zeer diverse functies; in de 20e eeuw deed het zelfs dienst als brandweerkazerne.

  De Observant
  De Observant | Foto: Facebookpagina Stadscafé De Observant
 2. 2

  Langs de route: de Dieventoren
  Dit torentje was eeuwenlang in gebruik als de stadsgevangenis. De cipier woonde ook ter plaatse (tegenwoordig nr. 99) en kreeg van het stadsbestuur een toelage van 250 stuivers per jaar, waaruit hij ook het eten en drinken van de gevangenen moest betalen. Hij kon daarnaast nog wel wat geld bijverdienen als stadsbeul: afhankelijk van de straf liep dat op tot enkele stuivers per veroordeling.

  Jan Weissenbruch, Gezicht op de Muurhuizen bij de Dieventoren te Amersfoort (voor 1864)
  Jan Weissenbruch - 'Gezicht op de Muurhuizen bij de Dieventoren te Amersfoort' (voor 1864)
 3. 3

  Langs de route: Hofje De Armen de Poth
  Dit hofje is ontstaan als pesthof: wie besmet was met deze ziekte werd hier verzorgd door het Broederschap van de Heilige Geest (van de gelijknamige kapel in de Langestraat) die zich wijdde aan de ‘7 werken van barmhartigheid’. De kapel (1500) is gewijd aan St. Rochus, beschermheilige van de pest. Sinds de pest verdwenen is, worden de huisjes gebruikt als woonruimte voor ouderen met een beperkt inkomen.

  Hofje De Armen de Poth
  Hofje De Armen de Poth | Foto: Jcb
 4. 4

  Langs de route: het Eemkwartier
  Langs de Eem ontstond in de 19e eeuw de industrie van Amersfoort, van zeeppoeders tot koekjes en van lucifers tot gasfabriek. Een deel van de oude fabriekshallen is industrieel erfgoed geworden en biedt onderdak aan creatieve initiatieven. Op volgorde ziet u langs de kade de Nieuwe Stad (in de voormalige Prodentfabriek), de Vereeniging (in een Eemvilla), Schipbreuk (kantoren in een schip), Zandfoort aan de Eem en het nieuwe Eemplein met het Eemhuis. Op dit plein eindigt de wandeling, zowel voor u als voor the Passion.

  Prodentfabriek
  De voormalige Prodentfabriek | Foto: Matthijs Peter van den Berg
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!