The Passion Amsterdam Bijlmer

Wandeling Bijlmer
Gebied
Noord-Holland
Afstand
4,8 km
Type
Stad
Gemiddelde waardering
2 personen

In 2018 was De Bijlmer het podium van The Passion. Tommie Christiaan vervulde als Jezus de hoofdrol, Glennis Grace kroop in de huid van de heilige maagd Maria en Gerrit-Jan Mulder, beter bekend als rapper Brainpower, vertolkte de rol van apostel Petrus.

De Bijlmer staat bekend als een smeltkroes van culturen. Nederlanders, Surinamers en Antillianen maken het grootste deel van de bevolking uit, samen met vele andere nationaliteiten. In totaal zijn er meer dan 130 nationaliteiten woonachtig in de Bijlmer. In deze wandeling maak je met ze kennis.

Let op: Omdat dit een route is uit 2015 zijn er geen gidsen aanwezig die je van extra informatie voorzien op bijzondere locaties. Voor de volledige route dien je de kaart te downloaden. Op deze pagina lichten we slechts enkele highlights uit.

Veel wandelplezier!

Route

bIJLMER
Startpunt:
Bijlmerdreef 1289 
​​​​​​​1103 TV Amsterdam
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan, mits aangelijnd.
 1. 1

  Langs de route: de boom die alles zag
  Hier staat “de boom die alles zag”, een boom op de rampplek die zowel de crash als de brand van de Bijlmerramp op 4 oktober 1992 heeft overleefd. Door architect Herman Hertzberger werd er een galerij opgericht met teksten die betrekking hebben op de ramp. De mozaïektegels die bewoners, overlevenden, en hulpverleners zelf hebben gemaakt zijn hieromheen geplaatst. Jaarlijks vindt bij deze boom een herdenking van de slachtoffers plaats.

  Boom
  Het Bijlmermonument met de boom die alles zag | Foto: Harry_nl
 2. 2

  Langs de route: Moeder Aisa
  Dit is het beeld van de Surinaamse moeder Aarde. De universele godin en belangrijkste godheid in de Winticultuur. Zij staat symbool voor de verbroedering van de verschillende nationaliteiten. De bollen op haar jurk en in het gras representeren de sterrenbeelden Grote en Kleine Beer, die verbinding tussen hemel en aarde symboliseren.

  Aisa
  Moeder Aisa | Foto: Richardkw
 3. 3

  Langs de route: Bijlmer Parktheater
  Een theater in intercultureel programmeren, cultuureducatie, community art en talentontwikkeling. Bij alles wat zij doen zijn ze verbonden met de gemeenschap van Amsterdam Zuidoost. Verrijken, verbinden, confronteren en ondernemen zijn de kernwaarden van dit theater.

  Parktheater
  Het Bijlmer Parktheater in de avond | Foto: Jesper2cv
 4. 4

  Langs de route: de Johan Cruijff ArenA
  Bij de Johan Cruijff ArenA, tot 2018 de Amsterdam ArenA, gebouwd in 1996, ligt de Johan Cruijff Boulevard. Een voetgangerspromenade met o.a. de Ziggo Dome, AFAS Live, Pathé Arena, diverse kantoorgebouwen, winkels en horecagelegenheden. Hiernaast ligt aansluitend winkelcentrum de Amsterdamse Poort.

  Arena
  De Johan Cruijff ArenA | Foto: Xlibber
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!