The Passion Leeuwarden

Wandeling Leeuwarden
Gebied
Friesland
Afstand
4 km
Type
Stad
Gemiddelde waardering
personen

In 2017 was Leeuwarden gaststad van The Passion. Dwight Dissels vulde als Jezus de hoofdrol, Elske DeWall kroop in de huid van de heilige maagd Maria en Omri Tindall vertolkte de rol van apostel Petrus. 

Welkom in Leeuwarden! Leeuwarden is niet alleen de start- en finishplaats van de Elfstedentocht, het is ook de Nassaustad en Culturele Hoofdstad van Europa 2018. De stad kent een historische binnenstad met monumenten, grachten, musea en bijzondere moderne architectuur. De route start bij Hotel Oranje en eindigt bij Boutique Hotel Catshuis.

Let op: Omdat dit een route is uit 2017 zijn er geen gidsen aanwezig die je van extra informatie voorzien op bijzondere locaties. Voor de volledige route dien je de kaart te downloaden. Op deze pagina lichten we slechts enkele highlights uit.

Veel wandelplezier!

Route

Leeuwarden
Startpunt:
Stationsweg 4
8911 AG Leeuwarden
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan, mits aangelijnd.
 1. 1

  Langs de route: het Fries Museum
  Het Fries Museum heeft een rijke geschiedenis van bijna 190 jaar. Friezen konden hier typisch Friese voorwerpen aanleveren. De spullen werden niet alleen bewaard voor het nageslacht, maar ook tentoongesteld.

  Fries Museum
  Het Fries Museum | Foto: Wutsje
 2. 2

  Langs de route: de Waag
  Het middelpunt van de historische binnenstad van Leeuwarden is de Waag. Hier werd vroeger druk gehandeld door marktlieden. De Waag stond ook wel bekend als de ‘’Boterwaag’’. Dit omdat boter het voornaamste handelsproduct was. De Waag is tot 1880 in gebruik geweest.

  waag
  De Waag | Foto: Grotevriendelijkereus
 3. 3

  Langs de route: de Blokhuispoort
  Neem een kijkje op de binnenpleinen van de Blokhuispoort. Hier is de arrestatiescène uit The Passion opgenomen. De Blokhuispoort is een historisch gebouwencomplex dat tot december 2007 dienst heeft gedaan als huis van bewaring. Het gebouw is 130 jaar oud en heeft 180 cellen. Het complex is nu rijkseigendom en momenteel cultuurcentrum.

  Blokhuispoort
  De Blokhuispoort | Foto: Gouwenaar
 4. 4

  Langs de route: de Kleine Kerkstraat
  Dit straatje is gewoonlijk één van de gezelligste winkelstraatjes van Nederland. De ondernemers in de Kleine Kerkstraat noemen hun straat het best bewaarde winkelgeheim van Leeuwarden. Je vind er meer dan dertig speciaalzaken, elk met een uitgebreid en uniek aanbod.

  Kerkstraat
  De Kleine Kerkstraat in 1979 | Foto: A.J. van der Wal
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!