Wandelen bij de Schoorlse Duinen

Schoorlse duinen
Gebied
Noord-Holland
Afstand
10 km
Type
Hei
Gemiddelde waardering
16 personen
In Schoorl liggen de hoogste duinen van Nederland. Je kan je kinderen er vanaf laten rollen, maar je kan ook richting de zee lopen. Vlak achter de duinenrij ligt een opmerkelijk en bijzonder Nederlands stukje natuur! De BinnensteBuiten route die Marieke heeft gelopen zie je in het kaartje hierboven! Benieuwd welke routes je nog meer kunt lopen door de Schoorlse Duinen? Check ze hier!

Zee, duin, bos en heide; de Noordzeewandeling trakteert je op alles wat de Schoorlse natuur te bieden heeft. En vanaf het hoogste duin van Nederland heb je een prachtig uitzicht over al dit moois.

Geurende dennen en ratelende nachtzwaluwen

Boswachter Laurens Bonekamp: “De geurende dennenbossen, paars gekleurde heidevelden, ratelende nachtzwaluwen en het wuivende helmgras aan zee. Tijdens de Noordzeewandeling geniet je van alle facetten van de natuur in de Schoorlse Duinen.

Aan het begin van de wandelroute ligt de hoogste duin van Nederland. Na een klim met de trap vind je hier een mooi uitzicht over het bos, de heide en de polder. Ook bij het vogelmeer is het fijn stilstaan. Ontdek vogels als de veldleeuwerik en doderaar en zie de zandhagedis op een zomerse dag voor je voeten voorbij schieten.

In het voorjaar geven de rugstreeppadden hun concerten bij het meer. Tijdens de zomermaanden hoor je 's avonds de nachtzwaluw ratelend vliegen en laat de groene specht van zich horen. Je ruikt je de geur van het dennenbos en ziet de zandhagedis op het wandelpad. In augustus staat de heide vol in bloei. Met zijn paarse kleur is het net de Veluwe.

In de winter is de natuur op zijn ruigst. De duinen en het strand bieden dan de perfecte plek om uit te waaien. De winter is ook de beste tijd om de bosuil te horen. Vanaf december maakt hij luid roepend de grenzen van zijn territorium kenbaar. Om dit ijzingwekkende geluid te horen moet je wel ’s nachts op pad gaan”.

Route

Startpunt:
Buitencentrum Schoorlse Duinen
Oorsprongweg 1
1871 HA Schoorl (navigatieadres: Heereweg 62, daar afslaan naar Oorsprongweg)
Routekleur:
Blauw
 1. 1

  De trap naar de hoogste duin leidt naar een prachtig uitzicht

  stap 1
  Foto: Staatsbosbeheer
 2. 2

  Het uitzicht vanaf Zwarte Blink

  Zwarte Blink
  Foto: Staatsbosbeheer
 3. 3

  Midden in het bos ligt het heideveld van de Waterbosvlakte

  Midden in het bos ligt het heideveld van de Waterbosvlakte
  Foto: Staatsbosbeheer
 4. 4

  Het Vogelmeer in de open duinen met allerlei vogelsoorten en de zandhagedis

  Het Vogelmeer in de open duinen met allerlei vogelsoorten en de zandhagedenis
  Foto: Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!