Wandelen door het Savelsbos

Savelsbos
Gebied
Limburg
Afstand
6,6 km
Type
Bos
Gemiddelde waardering
15 personen

Het Savelsbos is een 6 km lange, vaak smalle gordel van hellingbossen op de (vaak steile) oostelijke maasdalhelling oostelijk en zuidoostelijk van Maastricht en gelegen tussen de dorpen.

Voel de historie van het Savelsbos tijdens een wandeling over het boswachterspad in Zuid-Limburg. Loop over de kalksteenresten, langs kalksteengroeves en boswachterswoning De Beuk en ontdek de weidse uitzichten. In de herfst omring je jezelf met vallende bladeren en allerlei kleurschakeringen.

De uitbundige voorjaarsbloei van daslook en bosanemoon is magisch.
- Carla Hanssen, Boswachter Zuid-Limburg

Verken het verleden van het Savelsbos

Boswachter Carla Hanssen: “In het Savelsbos ben je omgeven door vele historische sporen. Je loopt er zelfs overheen. De grond is opgebouwd uit resten kalksteen die vele miljoenen jaren geleden zijn afgezet door de zee. Verspreid door het bos liggen kalksteengroeves waar vroeger kalk werd gewonnen.

Wandel langs de eeuwenoude grensboom en ontdek het uitzicht op het dal dat de Maas heeft uitgesleten. Je kijkt uit over het landschap en ziet de hoogstamfruitbomen. Als het schemert en niet al te koud is, kun je zelfs reeën zien. Kom in de herfst, dan geniet je tussen de verschillende soorten bomen van alle kleurschakeringen.

Onderweg kom je langs dassenwissels en kun je het vliegend hert tegenkomen. Bij boswachterswoning De Beuk komen alle elementen samen. Je kijkt uit over het dal, achter je ligt de woning waar generaties boswachters van familie de Beuken hebben gewoond en je bent vlakbij een kalksteengroeve. Je voelt de historie.”

Over deze route

Het startpunt van de wandeling is de parkeerplaats bij Sint Blasiushof in Cadier en Keer. Volg de groene paaltjes om over het boswachterspad van 6,6 kilometer te lopen.

De route kent steile stukken en trappenpaden en is niet geschikt voor mindervaliden. Honden mogen mee, mits aangelijnd. Op verschillende plekken staan bankjes, bij boswachterswoning De Beuk staat een informatiepaneel.

Route

Startpunt:
Parkeerplaats
Sint Blasiushof
Cadier en Keer
Routekleur:
Groen
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan
 1. 1

  In de winter heeft het Savelsbos een soort sprookjesachtig aanzicht.

  Savelsbos in de winter
  © Staatsbosbeheer
 2. 2

  De grote veldbies groeit veel rondom de bomen in het Savelsbos.

  Savelsbos
  © Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!