Wandelen in de Rottige Meente

Rottige Meente (115)
8 min
Gebied
Friesland
Afstand
14 km
Type
Natuurgebied
Gemiddelde waardering
17 personen
De Rottige Meente, een niet zo charmante naam voor een idyllisch stukje Nederland in de provincie Friesland, langs de grens met Overijssel. Boswachters Marieke Schatteleijn en haar collega Roel Vriesema stappen in een bootje. Ze verkennen dit idyllische en prachtig stukje Friesland met water, trilvenen en een van de oudste moerasbossen. Het heeft veel weg van de Weerribben en wordt daarom ook wel de Friese Weerribben genoemd. Unieke natuur waar de visotter huist en de zeldzame vuurvlinder voorkomt.

Wandel door onontdekt natuurgebied en waan je midden in de natuur tijdens een stevige wandeling over het boswachterspad door de Rottige Meente. Ontdek de zwarte stern, de bloeiende moerasplanten en de schoonheid van vorst en sneeuw tijdens de wintermaanden. 

Je waant je hier midden in de natuur
- Roel Vriesema, boswachter Rottige Meente

Een stevige wandeling door onontdekt gebied

Roel Vriesema: “Je kunt voor deze wandeling door de Rottige Meente gerust een dag uittrekken. Het ongeplaveide pad loopt door verrassend veengebied, langs moerasbos, water, vele vogels en bijzondere planten. Een pittige tocht door onontdekt gebied, waarbij je je midden in de natuur waant. 

Hier vind je een rust die je nergens meer vindt. Neem je tijd en ontdek de kiekendief boven de rietlanden en de purperreiger of zwarte stern langs de waterkant. Langs het water groeien moerasplanten en zie je de koekoeksbloem in bloei, in het water zelf vind je krabbenscheer en meer. De waterbegroeiing is soms zo dicht dat je er bijna overeen kunt lopen. 

Hoewel hier heel mooi is in de zomer, is de winter mijn favoriete periode om de wandeling te maken. Het hele landschap is gehuld in vorst, de riethalmen buigen om door een laagje sneeuw. Bijzonder. Een winterse aanblik die de omgeving nog mooier maakt.”

Over deze route

Het startpunt van dit boswachterspad is de parkeerplaats aan de Pieter Stuyvesantweg in Nijetrijne. Volg vanaf de parkeerplaats de rode pijlen om de wandeling van 14 kilometer te maken. Vergeet niet om voor een dag aan eten en drinken mee te nemen. 

De route gaat over onverhard terrein als schelpenpad, grasland en ribben. Op verschillende plekken in het gebied staan informatiepanelen en bankjes. De hond mag mee, mits aangelijnd.

Route

Startpunt:
Parkeerplaats P. Stuyvesantweg (N351)
Pieter Stuyvesantweg 134
8481 JA Nijetrijne
Routekleur:
Rood
Toegankelijkheid:
Honden toegestaan
 1. 1

  Op het water groeit een variatie aan planten die het water soms helemaal dichtgroeien.

  Moerasplanten
  © Staatsbosbeheer
 2. 2

  Langs de waterkant staan de zilveren, blauwe en de purperreiger.

  Reiger
  © Staatsbosbeheer
 3. 3

  Tijdens de wintermaanden is het landschap gehuld in een laagje vorst en sneeuw.

  Winterlandschap
  © Staatsbosbeheer
Veel plezier!

Wat vond je van de wandeling?

Deze wandeling wordt aangeboden door Staatsbosbeheer.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!