'We moeten iets doen, anders wordt Nederland een dorre vlakte!' Burgerinitiatief Land van Ons wacht niet op de politiek, zij kopen landbouwgrond op met als doel: herstel van biodiversiteit en landschap. Daarom zijn zij de Groene Helden van de Week!

'We hebben deze week in Zutphen een groot perceel aangekocht', zegt Franke Remerie, een van de twee oprichters van coöperatie Land van Ons. Voor de deal officieel rond is, moeten wel alle deelnemers akkoord gaan. 'Jazeker, iedereen heeft inspraak! Wij werken 'super-democratisch'. Wij als bestuur doen een voorstel en dan mag iedereen vragen stellen. Pas daarna gaan we stemmen en dan besluiten we samen: dit gaan we doen.' Dit is een mooi inkijkje in de keuken van deze coöperatie, opgericht in 2019, waar vooral het collectief belangrijk is. 'Het gaat ons niet om geld verdienen, juist niet', zegt Franke. 'Iedereen doet dit vrijwillig, niemand staat op de loonlijst. Al het geld gaat in de grond.'

Wacht niet op de politiek. Maak Nederland zelf groener!
Franke Remerie, voorzitter
12 minuten

Kracht van het collectief

Inmiddels hebben zij samen 1 miljoen m2 boerenland in beheer, met percelen in alle provincies. 'Doel is om deze opgekochte landbouwgrond tot een tweede ecologische hoofdstructuur in Nederland te laten worden. De natuurgebieden verbinden is de eerste laag, dit zou er als een schil omheen komen te liggen.' Per gebied verschilt de aanpak: zo hebben ze op het perceel in Oude Ade te maken met metersdiepe rijke veengrond, totaal iets anders dan de esgronden in het Drentse Hooghalen. Zeer geschikt voor boekweit teelt, een oud gewas dat bijna is verdwenen in Nederland. Mooi voor de bio-diversiteit en zo geven zij bijen en insecten hier weer voorsprong.  

Hoe werkt het?

‘Voor we tot een aankoop overgaan, drinken we sloten met koffie en praten we met de boeren om te zien wat we kunnen betekenen voor elkaar’, zegt Franke. ‘Wij hebben natuurlijk onze eisen en zo’n boer denkt: ‘wat zijn dit voor lui en wat willen ze van mij?’ Het is zakelijk natuurlijk interessant voor een boer, maar we moeten ook een klik hebben. Wij willen dat deelnemers mee mogen doen en echt een gemeenschap opbouwen rondom het perceel.'  

Grootgrondbezitters

'De meeste grond in Nederland is in handen van een kleine groep mensen. Feitelijk betekent dat wij als 17,5 miljoen inwoners samen slechts 4 procent in bezit hebben. Het overgrote deel ligt in handen van die kleine groep en zij bepalen dus ook wat er met de leefbaarheid en biodiversiteit gebeurt. Dat is best eng! Daarom doen wij dit. Je kan eeuwig miepen op de overheid, maar dit kunnen we dus wel doen met elkaar. Ik hoop dat mensen inzien dat ze die verantwoordelijkheid dus ook moeten pakken.’ Meer weten? Lees hier verder.