De één ligt er wakker van, de ander draait zich nog een keer om. In de nacht van zaterdag op zondag gaat de klok één uur terug. Hoe kom jij dit weekend door zonder jetlag? BinnensteBuiten heeft tips en denkt ook aan de natuur. Wilde dieren krijgen namelijk echt een optater van dat ene uurtje meer per dag.

Waarom wintertijd?

In de lente gaat de klok in Europa en Noord-Amerika één uur vooruit. Dat doen we al een tijdje. Tijdens de oliecrisis in de jaren ‘70 leek dit namelijk dé oplossing om te bezuinigen op elektrisch licht. Het idee was door duurzaam gebruik te maken van zonlicht, je in huis minder energie verspilt.

Duurzaam of niet?

Of dit besparende effect van zomertijd daadwerkelijk winst oplevert is nooit bewezen. Het kabinet buigt zich er zelfs over omdat de Europese politiek erop aandringt de zomertijd en wintertijd af te schaffen. Voor het ooit zover komt, zegt Nederland eerst met alle buurlanden te willen overleggen. Zodat de tijd om ons heen zoveel mogelijk hetzelfde loopt.

Het is gemakkelijker om terug te schakelen naar wintertijd dan naar zomertijd

Biologische klok

Volgens bioritme-experts is het overigens veel gemakkelijker om terug te schakelen naar wintertijd. Dat is namelijk de ‘oorspronkelijke standaardtijd’. Het is vooral de zomertijd die je biologische klok een schop geeft door de dag een uur in te korten.

Verzet de klok al eerder

Uitgesproken ochtend-/ of avondtypes en kleine kinderen met een heel strak ritme kunnen best last hebben van dat uur verschil. Een handige methode is om één of twee dagen van te voren de klok al steeds een beetje te verschuiven.

Jetlag voor dieren

Mocht je toch flink balen van dat ene uurtje dat je dag in de war schopt? Denk dan even aan de wilde dieren. De natuur raakt namelijk veel meer van slag dan wijzelf. Dat zie je terug in het aantal verkeersslachtoffers. In de avondspits is het voor wilde dieren ineens donker en er rijdt meer verkeer op een tijdstip dat zij gewend zijn probleemloos over te steken. Goed om even te onthouden als je ‘s avonds in de auto stapt. 

Geschreven door
Annamara Hamersma
Datum