Portret Lendl Mijnhijmer
sommelier

Lendl Mijnhijmer

In BinnensteBuiten gaat sommelier Lendl op pad met chef-kok Leon Mazairac om mooie smaakcombinaties te ontdekken. Hij weet niet alleen alles over wijn, maar ook over distilleren.

Over Lendl

Lendl heeft vele internationale prijzen en titels op zijn vakgebied behaald. In 2017 is hij door restaurantgids Gault&Millau uitgeroepen tot Talentvol Sommelier 2017. In 2018 wint Lendl de Trophée Henriot en mag hij zich een jaar lang de beste sommelier van Nederland noemen. Momenteel is hij wine director in hotel TwentySeven op de Dam in Amsterdam. In dit 5-sterrenhotel en restaurant met sterrenchef, heeft Lendl de leiding over de wijn. Een selectie van zijn favoriete items.

In Maastricht ligt het oudste wijndomein van Nederland. Chef-kok Leon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer bezoeken dit familiebedrijf en ontmoeten drie generaties wijnmakers. Oprichter Hugo Hulst is met zijn 80 jaar nog steeds actief in de gaard en kleinzoon Robin werkt keihard mee aan de mooiste wijnen van Nederland. Lendl verdiept zich samen met vader Mathieu in de bijzondere smaken die deze mergelgrond voortbrengt. Chef-kok Leon gebruikt de barbecue om iets passends bij deze frisse wijn te bereiden.

Oudste wijndomein van Nederland

In Kloosterburen, in Noord- Groningen, hebben Ale en Fenna Havenga een biologisch akkerbouwbedrijf. Als hun mosterdvelden in bloei staan, waan je je in het buitenland. Maar chef-kok Leon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer komen niet voor het mosterdzaad, de appels, bieslook of hop van de Havenga's. Ze komen voor de wijn. En die wijn wordt hier niet gemaakt van druiven, maar van aalbessen. Leon en Lendl zijn meer dan aangenaam verrast. Leon maakt twee gerechtjes die prima combineren met deze bijzondere drank.

Wijn van aalbessen
Ik geef een glas en zeg: succes, ga maar lekker proeven!
-Lendl Mijnhijmer

Chef-kok Leon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer bezoeken een bijzondere wijngaard. De eigenaren van de wijngaard zijn de zestien zusters van het Norbertinessenpriorij Sint-Catharinadal in Oosterhout. De zusters zijn bedreven in de kaligrafie en het restaureren van oude boeken. Dit was altijd hun grootste inkomstenbron, maar door de crisis was een nieuw plan nodig. En omdat veel monniken al bier maken, storten de zusters zich op wijn. En dat pakt goed uit, proeven Leon en Lendl.

Nonnenwijn Oosterhout

Verstopt in Amsterdam-Noord staat een distilleerderij waar drie vrouwen aan het roer staan. Chef-kok Leon Mazairac en sommelier Lendl Mijnhijmer worden welkom geheten door Inge Ruim in hun domein waar geur, smaak en alcohol de boventoon voeren. Samen met haar zussen Mona en Lisa distilleert zij tientallen bijzondere dranken op ambachtelijke manier. Je kunt het zo gek niet verzinnen of de dames maken het: boterbabbelaar-likeur, Haags Hopje, chocolademarsepein, maar ook oud-Hollandse dranken met een verhaal. Een walhalla voor Lendl, die een lekker drankje maakt bij het gerecht dat Leon voor het gezelschap gaat maken.

Ambachtelijke distilleerderij
[Advertentie]

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!