De laatste jaren kiezen steeds meer mensen bewust voor een vegetarisch of veganistisch dieet. Maar wat is nu eigenlijk het verschil? Wij zetten de verschillen op een rij.

Door Lyanne Blokzijl

Waar het allemaal begon:

Vegan of vegetarisch zijn twee op een staande begrippen. Ze lijken op elkaar maar zijn beide op een andere manier ontstaan. Vegetarisme, zoals dat genoemd wordt, is ontstaan rond de achtste eeuw voor Christus. Het komt oorspronkelijk uit het hindoeïsme en boeddhisme. In deze geloven was het doden van levende dieren verboden en hierdoor aten veel aanhangers geen vlees. Toch is pas rond de periode van de Verlichting het eten van geen vlees verder ontwikkeld. Dit kwam omdat in deze tijd veel mensen teruggrepen naar gebruiken uit de Oudheid. Bij veganisme is het een ander verhaal, dit begrip is pas ontstaan in het jaar 1944 door Donald Watson. Hij was een voorvechter van dierenrechten en associeerde veganisme met het feit dat een vegetariër ook geen zuivel consumeert. Daardoor noemde hij mensen die geen dierlijke producten nuttigden dan ook veganisten, omdat het lijkt op vegetariër maar dan nog een stapje verder.

Wanneer ben je een vegetariër?

Je bent een vegetariër wanneer je geen producten eet van dieren die zijn gedood. In de meeste gevallen kiezen de mensen die vegetarisch eten ervoor om geen dieren te eten omdat zij het niet eens zijn met hoe deze dieren zijn behandeld in hun leven. Niet alle vegetariërs, maar sommige, kiezen er zelfs ook voor om bepaalde dierlijke ingrediënten niet te nuttigen. Denk hierbij aan gelatine en stremsel.

Wanneer ben je een veganist?

Je bent een veganist wanneer je geen producten eet van dieren die zijn gedood EN geen dierlijke producten nuttigt zoals melk, kaas of yoghurt. Bij het leven van een veganist stopt het alleen niet bij eten. Veel veganisten zijn zich ook bewust van de kleding die zij dragen of de shows die zij bezoeken. Is er een product gemaakt van een dier of wordt er in een voorstelling een dier gebruikt, dan zijn veganisten geen voorstanders. 

Variaties van vegan en vegetarisch:

Nu bestaat de eeuwenoude kwestie wat veel mensen bezig houdt. Als je vegetariër bent, kan je dan wel vis eten? Eigenlijk niet, als je dit toch doet dan ben je geen vegetariër maar een pescetariër. Veel mensen die pescetariër zijn kiezen er bewust voor om vis te eten door de voedingsstoffen die een vis in zich heeft. Een andere variatie op vegetarisch eten is het flexitarisme. Dit betekent dat iemand een of meer dagen in de week geen vlees eet. Veel mensen ervaren dit in de overgangsfase naar het vegetarisme.

De grootste misverstanden:

Veganistisch eten is minder lekker

Een van de misverstanden die veel mensen benoemen als het gaat over veganisme, is dat veel mensen denken dat het eten dan minder lekker is. Dit is niet waar. Het ligt er natuurlijk aan wat je gewend bent om te eten. Veel mensen die beginnen met het veganisme, missen de smaak van vlees. Dit is makkelijk op te lossen door bij de vegetarische slager stukjes tofu te halen.

Veganistisch eten is ongezond

Dit ligt vooral aan jezelf. Je kan het zo ongezond maken als je wilt, maar ook zo gezond mogelijk. Veel gevarieerd eten is een oplossing maar toch moet je blijven opletten of je wel al je vitamines binnenkrijgt. 

Veganistische eten is duur

Het enige wat veganistisch eten duur kan maken is het kopen van verse groenten en fruit. Maar uiteindelijk is het kopen van verse producten wel goedkoper dan het eten van een kant-en-klaarmaaltijden. 

Zelf ook beginnen? Hier wat tips!

Als jouw intentie ligt bij het verbeteren van de wereld en om het dierenleed te stoppen, dan kan het worden van een vegetariër of veganist iets voor jou zijn. Het is een grote stap om in een keer van al het vlees af te stappen. Kies er daarom voor om eerst flexitariër te worden. Dit houdt in dat je een of meerdere dagen geen vlees eet, maar niet meteen van het vlees af hoeft. Wil je wel direct van al het vlees afstappen, maar hou je wel heel erg van de smaak van vlees? Ga eens langs de vegetarische slager voor tofu. Dit is een goede vleesvervanger en helpt je om in een rustig tempo van het vlees af te komen. Vind een manier die het beste bij jou past, alle beetjes helpen!