Vijf keer andere stamppot

Heb je zin in stamppot, maar wil je een keer wat anders proberen? Wij helpen je!

Denk je aan winterse kost, dan denk je al snel aan stamppot. Nu kennen we wel de bekende boerenkool, hutspot of zuurkoolstamppot, maar er zijn natuurlijk nog veel meer varianten te verzinnen. Onze chef-kok Sharon de Miranda is alvast voor je aan de slag gegaan. 

Rodekoolstamppot met gebakken rookworst en geitenkaas

Mocht je je geliefde eens wat anders willen voorschotelen, probeer dan eens Sharons stamppot van rodekool, geitenkaas, basilicum en met als kers op de taart… gebakken rookworst! Ze hoeft de rookworst niet eerst voor te garen in water, dus gaan de plakjes rookworst meteen huppakee de pan in. De rodekool, één van de oudste koolsoorten, laat Sharon smoren in roomboter. De gekookte kruimige aardappelen stampt ze samen met room en geitenkaas. Verder maakt ze hierbij een Creoolse saus van gebakken ui, paprika en tomaten. Liefde gaat door de maag, let maar op!

Witlofstamppot met champignons en gorgonzola

Stamppot saai? Sharon denkt daar anders over. Zij pimpt haar witlofstamppot en geeft er een andere draai aan. Deze vegetarische variant met in roomboter gebakken champignons blust ze af met calvados, een alcoholische drank lijkend op cognac, maar gemaakt van appelcider. Vervolgens voegt ze aan de saus de gorgonzola toe. De stamppot van kruimige aardappelen en gebakken witlof maakt ze zoeter door een uitje te karamelliseren en er mais bij te doen. Een heerlijk gerecht als je eens stamppot-anders wil.

Andijviestamppot met zoete aardappel en merguez worstjes

Wist je dat zoete aardappel een groente is? De zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, komt oorspronkelijk uit Mexico. En het is anders dan de naam doet vermoeden, het is géén familie van de gewone aardappel. Sharon geeft deze stamppot met andijvie en zoete aardappel een exotische twist met komijnzaad en haar bekende Creoolse saus van paprika, tomaten, uien en knoflook. Samen met de merguez worstjes van kalkoen met de typische smaak van de Noord-Afrikaanse harissa kruiden is het een maaltijd om je vingers bij af te likken. 

Spruitjesstamppot met walnoten en linzenburgers

De kleine groene spruit wordt door mensen zowel gevreesd, gehaat maar vooral geliefd door chef-kok Sharon. Dat hij op veel manieren te bereiden is, wordt soms nog wel eens vergeten. Spruitjes koken, bakken, wokken of er een lekkere stamppot van maken, alles kan. Sharon gaat ze bakken én verwerken in een stamppot. Bij de vegetarische stamppot van spruitjes en grof gehakte walnoten maakt ze burgers van gekookte linzen, zoete aardappel, knoflook, ui, komijn- en kerriepoeder, een ei en paneermeel. Ze maakt het gerecht af met in roomboter gebakken uien en champignons. Een spruitjesgerecht om van te houden!

Stamppot van winterpostelein met varkenshaas

Sharon maakt een heerlijke Hollandse stamppot met winterpostelein. Een ‘vergeten groente’ die net als pastinaak, schorseneren, aardpeer, mierikswortel, koolraap en meirapen aan een flinke opmars bezig is. Voor de stamppot van winterpostelein bakt ze spekjes en ui die ze door de stamppot mengt. Daarnaast bakt ze een varkenshaasje in roomboter rosé en laat het vlees nagaren op een bord onder een stuk folie. Zo blijft het warm en het vlees heerlijk mals. Om het gerecht af te maken bereidt ze een speciale jus met gebakken druiven en rode wijn. Een stamppot die je in ieder geval nooit meer vergeet.

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!