Zo slaat BinnensteBuiten chef-kok Sharon zich door de coronacrisis heen: “Vitaminen, smoothies en elke dag soep”

Het valt haar op dat er veel mensen op straat zijn. “Er is gewoon markt en het is echt druk. ‘Ga naar huis!’, denk ik dan. Ik zie wel dat mensen in de rij even afstand van elkaar houden, maar daarna lopen ze weer dicht op elkaar. Wat mij betreft mogen we ons nog veel meer bewust zijn van de risico’s die nu spelen”.

Ze houdt zich in ieder geval koest de komende tijd. “Ik vermaak me thuis prima. Ik heb een knus huis en we hebben genoeg te doen. Mijn kinderen (ze heeft een dochter van 7 en een zoon van 9 jaar) zijn ook thuis. Voor het eerst van mijn leven moet ik huiswerk doen! Vroeger deed ik het nooit, maar nu krijgen zij van school hele lespakketten mee. Dat moet ik samen met ze doen en als ik iets verkeerd uitleg, krijg ik het te horen. Ik heb mijn handen eraan vol”, lacht ze.

Hou op met hamsteren en ga zelf lekker koken
Sharon de Miranda

Boodschappen doen lijkt nu soms een ware veldslag. Supermarkten draaien een topomzet en ondanks de waarschuwingen om niet te hamsteren, lijken veel mensen het toch niet te kunnen laten. “Dat is bizar. Wat moet je met zoveel pasta, verse groenten of eieren? Ik heb een hekel aan weggooien, veel producten bederven snel. Ik heb een veel beter idee: hou op met hamsteren en ga zelf lekker koken! Daar hoef je niet elke dag voor naar de winkel, kijk eerst in je vriezer en voorraadkast. Geloof me, daar kan je iets heel lekkers mee maken.”

Sharon de Miranda

Tips: koken uit je vriezer en je voorraadkast

  1. Gebruik gedroogde peulvruchten: “Ik heb thuis gedroogde linzen en bonen die je eerst een dagje moet laten wellen. Normaal koop je ze misschien uit blik, maar nu heb je tijd zat om ze een paar uur of een dag in het water te zetten. Daarmee maak je de lekkerste chili con carne of bonensoep. Pure peulvruchten zonder e-nummers, toevoegingen of suiker! Zoveel leuker en lekkerder.”    
  2. Kook met bloem: “Ik heb thuis altijd bloem op voorraad, dat is een goede basis voor van alles. Ik maak er naanbrood mee, maar ook pasteitjes, pompoenpannenkoeken of kroketten.” 
  3. Pak groenten uit de vriezer: “Veel mensen denken dat hier minder vitaminen inzetten, maar dat is niet zo. Vooral nu moet je genoeg vitaminen binnenkrijgen dus pak eens broccoli uit de vriezer. En als je nu toch al 20 avocado’s hebt gekocht, wacht tot ze rijp zijn, snij ze in stukjes en vries ze in. Lekker voor in een smoothie!”
  4. Maak smoothies: “Echt favoriet bij ons thuis. Wij drinken ze elke dag. Alles kan erin.”
  • Klassieke milkshake: “Heel simpel; met banaan en plantaardige vanille melk”.
  • Groen en lekker fris: “Ook lekker; met appel, bleekselderij en limoen.”
  • Supergezonde smoothie: “Als ik me niet goed voel ga ik voor gember. Dit is een hele gezonde mix; spinazie met wortelsap uit de koelkast, avocado en gember. Je kan er altijd ook beetje lijnzaad bij doen”.     

Geef je weerstand een steuntje in de rug

Als chef-kok Sharon zich niet zo lekker voelt, past ze extra goed op zichzelf. Voor haar betekent dat ook heel veel soep eten. “Mensen vinden het gek, maar soep is echt mijn ding. Gisteren heb ik groentesoep gemaakt en vanmorgen heb ik er zelfs mee ontbeten! Ik eet het nu de hele dag door, want ik ben ervan overtuigd dat het me een boost geeft. Het is een beetje zout, waardoor ik ook weer meer drink.”

Sharing is caring: 'maar wel eerst even vragen...'

Behalve voor jezelf ook een beetje voor elkaar zorgen. Dat is vooral nu belangrijk. Gezien haar eigen verkoudheid staat de buurt nu niet te wachten op een gerechtje uit haar keuken. “Ze zien me aankomen. Als je nu een hoestje hebt, gaat iedereen meteen raar doen! Denk daar ook even aan dus. Ik vind eten delen met je vrienden, familie of buren op zich een heel goed idee, maar vraag ze dan eerst: ‘heb je zin in iets lekkers’? Zet ze niet voor het blok, misschien durven ze het eigenlijk niet van je aan te nemen, doen ze het toch en gooien het dan weg. Zoals ik al zei; ik hou niet van weggooien, dus dat is ook niet de bedoeling”. 

Sharon de Miranda | foto: Paula Zimmerman