Recept: Bijgerechten: o.a. gebraiseerde witlof

22 december 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Bijgerechten: o.a. gebraiseerde witlof

In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. Ramon maakt een aantal spectaculaire bijgerechten die passen bij het hoofdgerecht van Alain: gebraiseerde witlof, gratin van schorseneren en chutney van witlof.

De witlof chutney vind je hier: http://bit.ly/witlofchutney
En wil je weten welke wijnen je het beste drinkt bij deze bijgerechten. Kijk dan hier: http://bit.ly/wijntips4

4 personen
Ingrediënten voor Bijgerechten: o.a. gebraiseerde witlof

Gebraiseerde witlof met gorgonzola bechamel

  • 4 stronkjes witlof
  • 250 gram gorgonzola
  • 50 gram boter
  • 60 gram bloem
  • 200 ml   room
  • peterselie
  • zout/peper
  • 50 gram boter

Gratin van schorseneren

  • 750 gram schorseneren
  • 1 citroen
  • 500 ml room
  • 1 blokje Parmezaan
  • 2 tenen knoflook
  • peterselie

Witlof chutney in een potje

  • 4 stronkjes witlof
  • 100 ml azijn
  • 1 eetl grove mosterd
  • 1 blaadje laurier
  • 4 eetl suiker
  • 1 eetl aardappelzetmeel
  • zout / peper

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Maak de begraiseerde witlof. Snij de kontjes van de witlof. Leg ze in een pan en doe er 50 gram boter bij. Doe er een klein laagjes water bij en wat zout. Breng langzaam aan de kook met de deksel op de pan. 

  2. 2

    Na 15 minuten zet je het vuur uit. Haal de witlof uit het pannetje. 

  3. 3

    Maak van de bloem en boter een roux. 

  4. 4

    Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer deze gaar in de pan. Voeg nu het kook vocht toe van de witlof. Breng aan de kook en je ziet dat je saus bind. Voeg hier nu ook de room aan toe. Breng weer aan de kook. 

  5. 5

    Haal de pan van het vuur en voeg de in blokjes gesneden gorgonzola toe. Roer glad. 

  6. 6

    Voeg als laatste een handje gesneden peterselie toe. 

  7. 7

    Serveer de witlofstronkjes in een schaal bedekt met de saus.

  8. 8

    Maak de gratin van schorseneren. Verwarm de oven voor op 160 graden. Schil de schorseneren en leg ze gelijk in een bak water met citroen om verkleuren tegen te gaan. 

  9. 9

    Snij iets kleiner en doe ze schorseneren in een ovenschaal.

  10. 10

    Meng de room met de rest van de ingrediënten en giet dit over de schorseneren heen. 

  11. 11

    Bestrooi met wat parmazaan.

  12. 12

    Bak de gratin op 160 graden ongeveer 40 minuten. 

  13. 13

    Maak de witlof chutney. Snij de witlof fijn en zet deze aan in een pan met een beetje olie.

  14. 14

    Voeg bij de witlof de rest van de ingrediënten toe en breng aan de kook. 

  15. 15

    Bind het geheel in met een papje zetmeel. 

  16. 16

    Giet het geheel  in een pot en laat afkoelen.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter