Recept: Bladerdeeg met feta en spinazie en mandarijn cake

30 mei 2017
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)

''Alle Turkse recepten die ik maak heb ik of van een buurvrouw geleerd of van een moeder of tante.'' Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand.

Het derde recept is van Suheyla Plomp Figengul (54).

Suheyla is geboren en getogen in het Turkse Adana. Op achtjarige leeftijd verhuist ze samen met haar familie naar het Overijsselse Nijverdal. Iets daarbuiten, in Luttenberg woont ze met haar man in een boerderij. Terwijl de schapen in de wei grazen maakt Suheyla de recepten klaar. Suheyla haalt nog altijd veel inspiratie uit de Turkse keuken. Het ramadanrecept dat Suheyla wil delen is Ispanakli Peynirli Pohça.  Bladerdeeg met feta en spinazie. Met daarbij een mandarijn cake.

''Mijn moeder stoomde me al vrij vroeg klaar om in de keuken van alles te kunnen. Nog voordat ik naar school ging op de middelbare school kneedde ik iedere ochtend het brood. Mijn moeder bakte namelijk zelf al het brood. Alle Turkse recepten die ik maak heb ik of van een buurvrouw geleerd of van een moeder of tante. Deze gerechten de bladerdeeg met feta en spinazie en de mandarijn cake zijn echt supereenvoudig te maken. Maar ze liggen ook erg licht op de maag! Makkelijk voor tussendoor of als hapje nog laat op de avond.''

Voor meer informatie over Suheyla en haar recepten klik je hier.

4 personen

Ingrediënten voor Bladerdeeg met feta en spinazie en mandarijn cake

Ingrediënten voor het bladerdeeg met feta en spinazie (Ispanakli Peynirli Pohça):

Bereidingstijd: 30 minuten 

  • ​6 blaadjes bladerdeeg (langwerpig)
  • 150 gram uitgelekte  spinazie (kan ook uit diepvries: bladspinazie)
  • 150 gram feta
  • zout/peper naar smaak
  • 1 ei

Ingrediënten voor de mandarijn cake:

Bereidingstijd: 60 minuten 

  • 1 glas melk
  • 1 glas suiker
  • 1 glas zonnebloemolie
  • 2 eieren
  • 3 glazen bloem
  • 2 eieren
  • 1 pakje vanillepoeder
  • 1 pakje bakpoeder
  • 1 geraspte citroenschil
  • 1 blik mandarijnen
  • 1 zakje amandelen (geschaafde)

Aan de slag

  1. 1

    Oven verwarmen op 175˚c. 

  2. 2

    Bladerdeeg uitleggen als het ontdooid is en in twee gelijke delen snijden. 

  3. 3

    Bereid de vulling voor. Neem de Spinazie tussen je handen en druk goed het vocht eruit. Dit fijnsnijden en in een kom doen. De feta brokkel je fijn en voeg je toe bij de spinazie.

  4. 4

    Doe een snufje peper en zout bij de vulling en voeg dit dan goed door elkaar. 

  5. 5

    Leg op een bakplaat bakpapier.

  6. 6

    Dan ga je het bladerdeeg vullen met de vulling. Pak een plakje bladerdeeg en vouw deze in een driehoekje, hou de randjes vrij en leg de vulling erop. Klap de vrije driehoek over de vulling heen. De randen met je vingertoppen goed nadrukken. Leg de gevulde bladerdeeg één voor één op de bakplaat.

  7. 7

    Wanneer je alle gevulde bladerdeeg op de bakplaat hebt gelegd, klop een ei los en strijk de bladerdeeg hiermee in.

  8. 8

    Leg de bakplaat in het midden van de oven en bak het bladerdeeg in 25 minuten af. 

  9. 9

    Het bladerdeeg met feta en spinazie is klaar. Begin nu met de mandarijn cake. 

  10. 10

    Grote schaal invetten met olie.

  11. 11

    Doe de melk, suiker, olie, eieren, de vanille poeder en de bakpoeder in een grote kom. Met de mixer goed door elkaar mixen. 

  12. 12

    Doe de bloem erbij en mix alles goed door. 

  13. 13

    Schenk het in de ingevette schaal en verdeel de mandarijnen erop en bestrooi met de amandelen. 

  14. 14

    Doe de schaal in de oven ± 45 min.

  15. 15

    Laat afkoelen en snij het in ruitjes.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter