Boerenkoolstamppot met chorizo en kaas

Boerenkool
7 min
Gerecht
Vlees
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
430 personen
Chef-kok Sharon de Miranda maakt vandaag een boerenkoolstamppot, maar niet zomaar een. Ze maakt ‘m met een mix van zoete aardappel en gewone aardappelen, met chorizo, Spaanse peper en met kaas gegratineerd uit de oven. Lekker!
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
6
  • 500 g
    zoete aardappelen
  • 500 g
    aardappelen
  • 500 g
    gesneden boerenkool
  • 250 g
    chorizo
  • 250 g
    geraspte kaas
  • 100 g
    gerookte spekblokjes
  • 30 g
    boter
  • 2
    rode uien
  • 1 el
    grove mosterd
  • 1 dl
    kookroom
  • 1
    Spaanse peper
  • nootmuskaat
  • peper en zout
  • Voor de garnering
    6
    grote tomaten
  • 3 el
    balsamicoazijn
  • olijfolie

Bereiding

  1. 1

    Schil en snijd de zoete aardappels en aardappelen in stukken en spoel ze schoon. Kook ze twintig minuten in een grote pan met een ruime hoeveelheid water en wat zout. Na de twintig minuten voeg je de boerenkool toe en kook je alles nog vijftien minuten gaar. 

  2. 2

    Verhit een koekenpan en bak hierin de spekjes goudbruin en krokant. Ondertussen snij je de chorizo in plakjes en snipper je de rode uien en snijd je de Spaanse peper. Bak de chorizo, de uitjes en de peper twee minuten mee met de spekblokjes. 

  3. 3

    Giet de aardappelen met de boerenkool af. Verwarm de kookroom in een steelpan en stamp met een pureestamper in de tussentijd de aardappelen met de boerenkool tot een stamppot. Voeg de boter en mosterd toe. Schenk de warme kookroom erbij, totdat je de gewenste dikte hebt.  

  4. 4

    Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer een ovenschaal in met een klein beetje boter en verdeel de helft van de boerenkoolstamppot op de bodem. Verdeel daarop de gebakken chorizo met spekblokjes en hierop verdeel je de rest van de boerenkool. Strooi de geraspte kaas erover en bak de ovenschotel 25 minuten af in de voorverwarmde oven. Als laatste strooi je er wat nootmuskaat naar wens op. 

  5. 5

    Serveer deze heerlijke ovenschotel uit met wat partjes tomaat om smaak gemaakt met balsamicoazijn en olijfolie.  

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!