Recept: Brick met kip, aardappelen en groenten

22 juni 2017
Waardeer: 
(Totaal: 3 stemmen)
BinnensteBuiten

''Ramadan is voor mij in mezelf treden en mijn grenzen verleggen.'' Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

Het tiende recept is van Monia Ouchani (40).

Monia is gek op koken. Ze deelt haar gerechten op Facebook en daar werd haar interpretatie van het Tunesische gerecht Brick goed ontvangen. "Het is lekker luchtig en minder vet dan de meeste bladerdeeggerechten, mensen waren enthousiast."

De moeder van Monia leerde haar Brick maken. "Mijn moeder stuurde mij al heel jong de keuken in. Met mijn eigen schort, een kommetje en een spaander hielp ik haar bijna elke dag."

Monia kookt niet alleen, ze schrijft ook over eten. "Ik heb voor een groot halal festival een gedicht over eten gemaakt. Maar ik schrijf bijvoorbeeld ook over Vaderdag, mijn spijkerbroek of over vluchtelingen. Eigenlijk over alles wat mij bezighoudt, het is echt heerlijk om te doen."  Voor Monia is de ramadan een tijd van bezinning: "Je verlegt telkens weer je grenzen. Het lijkt of je in deze tijd alles meer in je opneemt, je zintuigen werken ook optimaal. Het is voor mij een moment om stil te staan en in mezelf te treden."

 

30 stuks

Ingrediënten voor Brick met kip, aardappelen en groenten

Voor de brick:

  • 400 gr kipfilet, grove stukken
  • ongeveer 10 aardappelen
  • 2 rode uien
  • 1 fijngesneden Spaanse peper
  • ongeveer 6 eieren
  • 2 fijngesneden preien
  • 2/3 bosjes fijn gesneden peterselie
  • 1 pak Chinese filodeeg of brickvellen
  • olie

Voor de marinade:

  • kipkruiden
  • witte peper
  • gemberpoeder
  • kurkuma
  • zout
     

Aan de slag

  1. 1

    Kook de geschilde aardappelen met een snufje zout in ruim water totdat ze gaar zijn, laat ze uitlekken en prak deze fijn. 

  2. 2

    Ik heb zelf de brokken kip een dag van te voren gemarineerd en in de koelkast bewaard, maar dit hoeft natuurlijk niet.  Kruid de kip met de witte peper, kipkruiden, Spaanse peper, kurkuma en zout. Fruit de fijngesneden uien aan in de pan. Voeg daarna de gekruide kip toe. Bak dit geheel samen met de fijngesneden prei gaar. 

  3. 3

    Als de kip gaar is, trek de kip dan uit elkaar. Je krijgt dan losse kip ‘draadjes’. Meng de geprakte aardappel, de prei, het vocht uit de pan, de verse peterselie en de kip door elkaar. 

  4. 4

    Klop de eieren los. Vul een plakje filodeeg met het kipmengsel. Vouw het dicht tot een driehoek. Plak met het opgeklopte ei de randen aan elkaar, druk goed aan. 

  5. 5

    Dompel de brick in het ei en bak deze in zonnebloemolie in de pan. Voeg tijdens het bakken zo nu en dan een scheutje olie toe. Bak de brick goudbruin.  

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter