Recept: Brick met kip, aardappelen en groenten

Waardeer: 
(Totaal: 4 stemmen)

''Ramadan is voor mij in mezelf treden en mijn grenzen verleggen.'' 

Gedurende de ramadan delen onze kijkers hun favoriete recepten die je tijdens de ramadan kan klaarmaken. En die natuurlijk ook lekker zijn als je niet meedoet aan deze vastenmaand. 

 Het tiende recept is van Monia Ouchani (40).

 Monia is gek op koken. Ze deelt haar gerechten op Facebook en daar werd haar interpretatie van het Tunesische gerecht Brick goed ontvangen. "Het is lekker luchtig en minder vet dan de meeste bladerdeeggerechten, mensen waren enthousiast."

De moeder van Monia leerde haar Brick maken. "Mijn moeder stuurde mij al heel jong de keuken in. Met mijn eigen schort, een kommetje en een spaander hielp ik haar bijna elke dag."

Monia kookt niet alleen, ze schrijft ook over eten. "Ik heb voor een groot halal festival een gedicht over eten gemaakt. Maar ik schrijf bijvoorbeeld ook over Vaderdag, mijn spijkerbroek of over vluchtelingen. Eigenlijk over alles wat mij bezighoudt, het is echt heerlijk om te doen."  Voor Monia is de ramadan een tijd van bezinning: "Je verlegt telkens weer je grenzen. Het lijkt of je in deze tijd alles meer in je opneemt, je zintuigen werken ook optimaal. Het is voor mij een moment om stil te staan en in mezelf te treden."

 

6 personen

Ingrediënten voor Brick met kip, aardappelen en groenten

  • 1 pak filodeeg (30 vellen) 
  • 400 gr kipfilet, grove stukken
  • +/- 10 aardappelen
  • 2 rode uien
  • 1 fijngesneden Spaanse peper
  • +/+ 6 eieren
  • 2 fijngesneden prei
  • 2/3 bos fijn gesneden peterselie
  • 1 pak Chinese fillodeeg of brickvellen
  • olie
  • kruiden:
  • kipkruiden
  • witte peper
  • gemberpoeder
  • kurkuma
  • zout



 

Aan de slag

  1. 1

    Kook de geschilde aardappelen met een snufje zout in geruime water totdat ze gaar zijn, laat ze uitlekken en prak deze fijn. 

  2. 2

    Ik heb zelf de brokken kip een dag van te voren gemarineerd en in de koelkast bewaard, maar dit hoef natuurlijk niet. Je fruit twee rode fijngesneden uien  in de pan en voegt er de stukken kipfilet aan toe, je kruid deze met witte peper, kipkruiden, Spaanse

    peper, kurkuma en zout je bakt dit geheel samen met de fijn gesneden  prei gaar



     

  3. 3

    Nadat de kip gaar is, maak je deze fijn door er losse draadjes van te trekken, voeg  de geprakte aardappel, het vocht/prei waar in je kip is gebakken en de  verse peterselie toe en mix  alles goed met je handen. 

  4. 4

    Vervolgens pak je een plakje fillodeeg. Vul deze met een laagje van het kip mengsel. Vouw het nu dicht tot een driehoek. Plak de randen met ei aan elkaar vast. Zorg ervoor dat je de randen goed plat drukt. Als laatst dompel je de brick in het ei. Overigens,

    gebruik ik zowel de eidooier als het eigeel om de brick in te dompelen/te besmeren.



     

  5. 5

    Vervolgens pak je een plakje fillodeeg. Vul deze met een laagje van het kip mengsel. Vouw het nu dicht tot een driehoek. Plak de randen met ei aan elkaar vast. Zorg ervoor dat je de randen goed plat drukt. Als laatst dompel je de brick in het ei. Overigens,

    gebruik ik zowel de eidooier als het eigeel om de brick in te dompelen/te besmeren.



     

Eet smakelijk!