De kerstamuses van Sharon

In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het BinnensteBuiten Kerstdiner. Alle gangen zijn natuurlijk ook afzonderlijk te maken, maar vormen samen een mooi diner. Kies er dus van wat je lekker vindt of maak het allemaal! Sharon de Miranda bijt het spits af en maakt amuses. Ze maakt onder andere een slasoepje met garnalen, peer en gorgonzola gerold in ham en gevulde champignons.

 

Bereidingstijd 0-30 minuten
Menu Voorgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Ingrediënten voor het slasoepje
    ½ krop ijsbergsla
  • ½ komkommer
  • 100 g
    Hollandse garnalen
  • 2
    teentjes knoflook
  • 1
    rode ui
  • 2 dl
    kookroom
  • ½ bosje peterselie
  • peper en zout
  • Ingrediënten voor de peer met gorgonzola en serranoham
    2
    peren
  • 200 g
    gorgonzola
  • 8
    plakken serranoham
  • olijfolie
  • 8
    grote champignons
  • 15 g
    verse koriander
  • 1
    rode ui
  • Ingrediënten voor de gevulde champignons
    1
    Spaanse peper
  • 1
    avocado
  • 2 el
    crème fraîche
  • ½ citroen
  • zout
  • Ingrediënten markeelmousse in komkommer
    halve makreel
  • 1
    komkommer
  • 100 g
    mascarpone
  • ½ citroen
  • ½ bosje dille
  • ½ bosje bieslook
  • peper/zout
  1. Om te beginnen met de slasoep. Verwarm de oven voor op 200 graden. Neem een ovenschaal en verdeel de Hollandse garnalen hierop.

  2. Hak de tenen knoflook en strooi deze over de Hollandse garnalen heen. Besprenkel het vervolgens met wat olijfolie en zout naar smaak. Bak de Hollandse garnalen 2 min af in de voorverwarmde oven.

  3. Plaats de sla, komkommer, ui, peterselie en de room in de keukenmachine en maal dit tot een egale massa. Voeg er wat peper en zout naar smaak aan toe en verdeel deze sla soep over kleine amuse glaasje. 

  4. Verdeel de garnaaltjes in de  met soep gevulde glaasjes en maak de amuse af met een partje limoen op de zijkant van het glas.

  5. Nu het recept van de peer. Snij om te beginnen beide peren door vieren zodat je 8 stukken peer hebt. Verwijder ook de klokhuizen. 

  6. Leg op alle stukken peer zo’n 25 gr gorgonzola en wikkel de peer in met een plak serranoham.

  7. Plaats de ingerolde peren vervolgens op een ovenschaal en besprenkel ze met wat olijfolie. Bak het vervolgens 5 min af in de voorverwarmde oven.

  8. Het derde recept is voor de champignons. Boen de champignons schoon en verwijder de steeltjes. 

  9. Plaats  de champignons in een ovenschaal en bak ze in 5 min af in de voorverwarmde oven. 

  10. Snipper het uitje en snij de Spaanse peper zo fijn mogelijk. Snij de koriander fijn en ontdoe de avocado van zijn schil en pit. Prak de avocado met een vork helemaal fijn en roer het uitje, de Spaanse peper, koriander, het sap van een ½ citroen, crème  fraîche en wat zout erdoor. 

  11. Laat de champignons afkoelen en vul deze met het avocado mengsel.

  12. Stappen voor de gevulde komkommer: Pluk de makreel schoon en verwijder de graatjes. 

  13. Doe de makreel in een ruime kom. Snijd de dille en bieslook fijn en roer dit door de makreel heen samen met de mascarpone, het sap van een halve citroen en wat peper en zout naar smaak. 

  14. Snij de komkommer in 8 stukken en hol deze uit maar zorg ervoor dat je wel een bodem houd. 

  15. Vul de komkommer bakjes met de makreelmousse en garneer ze met wat bieslook.

  16. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.