Recept: Dessert op basis van yoghurt

23 december 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Dessert op basis van yoghurt

In de week voor Kerst maken alle koks van BinnensteBuiten één gang voor het kerstmenu. Er is nog één gang over en dat is het dessert. Sommelier Milton Verseput geeft wijntips bij de verschillende gangen en chef-kok Léon Mazairac kookt in zijn thuisbasis Utrecht een dessert op basis van yoghurt en manuka-honing, hazelnoot, tijm en praline.

4 personen

Ingrediënten voor Dessert op basis van yoghurt

  • 1 pak volle boerenyoghurt (1 liter )
  • 1 slagroomkiddepatroon
  • 1 kidde (soort slagroom / soda spuit en deze haal je bij de kookwinkel of groothandel)
  • 1 bosje rozemarijn
  • 1 dl melk
  • 4 eetlepels droge yoghurt poeder (of een eetlepel dikke Griekse yoghurt) 
  • 1 liter roomijs (mag ook eigen recept)
  • 1,5 dl eiwit
  • 2 eetlepels poedersuiker
  • 3 eetlepels honing
  • 100 gram hazelnoten zonder schil
  • Draai van de pepermolen

 

 

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Meng het ijs met 2dl. volle yoghurt en een lepel yoghurtpoeder. Zet het ijs in de vriezer.

     

  2. 2

    Kook de melk met de rozemarijn op en laat 20min trekken. Als het afgekoeld is toevoegen aan de overige yoghurt. Doe de massa in de slagroomspuit en zet twee patronen erop en zet weg.

     

  3. 3

    Karamelliseer  de hazelnoten in de honing en geef er een draai van de pepermolen bij voor de pit. Laat afkoelen.

     

  4. 4

    Sla de eiwitten op met een menger of keukenmachine. voeg de poedersuiker toe. Let op: zorg dat de kom goed ontvet is.

     

  5. 5

    Sla de meringue op en doe er de droge yoghurt (twee theelepels) bij. Smeer uit op vetvrij papier en laat drogen. (in de oven op 30 graden met de deur open.) Breek er schotsen van als de eiwit droog is.

  6. 6

    DresserenDoe onderin het bord de fijngehakte hazelnoten en daarop een bol ijs.
     

  7. 7

    Top af met de luchtige yoghurt en beleg met de schotsen droge yoghurt.

     

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter