Filotaart met vijgen

In Zeeland telen Harold en Margreeth zacht- en kleinfruit. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding biologisch-dynamische landbouw en gingen na hun opleiding het avontuur aan in de fruitteelt. Ze vonden deze prachtige plek in Oud-Sabbinge, waar ze inmiddels al twintig jaar biologisch-dynamisch fruit telen, waaronder vijgen. Culinair auteur Nadia Zerouali gaat bij ze langs en weet ze te verrassen met een heerlijk gerecht uit eigen boomgaard.
Recept
Ingrediënten
-
150 gboter
-
6-8vijgen (rijp)
-
•6 velletjes filodeeg (Ik gebruik ze van de Turkse supermarkt, niet uit de diepvries)
-
250 ghüttenkäse
-
2-3zachte geurige vijgenbladeren
-
•citroensap
-
•honing
-
•• gemengd vers fruit zoals bijv. frambozen, bramen, rode en witte bessen & mirabellen
Bereiding
-
1
Verwarm de oven voor op 200 graden.
-
2
Smelt de boter.
-
3
Vet elk filodeegvel royaal in met wat gesmolten boter en leg ze op elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.
-
4
Was en snijd de vijgen in plakken. Verdeel de vijgen en de hüttenkäse over de filo en klap de randen iets naar binnen.
-
5
Bak de plaattaart in ca. 20 minuten in de hete oven goudbruin en knapperig.
-
6
Trek ondertussen thee van (in reepjes gesneden) vijgenbladeren en 1 l water.
-
7
Laat van 2 dl van deze vijgenthee met naar smaak wat citroensap en honing in een klein pannetje op hoog vuur inkoken tot een dikke siroop.
-
8
Verdeel het fruit over de plaattaart. Druppel er wat van de vijgensiroop over.
-
9
Serveer de vijgenblad thee er warm of koud bij.