Filotaart met vijgen, vijgensiroop en vijgenblad thee

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Vijgen Wolphaartsdijk Zeeland (118)
12 min
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Voor- en bijgerecht
Gemiddelde waardering
3 personen

In Zeeland telen Harold en Margreeth zacht- en kleinfruit. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun opleiding biologisch-dynamische landbouw en gingen na hun opleiding het avontuur aan in de fruitteelt. Ze vonden deze prachtige plek in Oud-Sabbinge, waar ze inmiddels al twintig jaar biologisch-dynamisch fruit telen, waaronder vijgen. Culinair auteur Nadia Zerouali gaat bij ze langs en weet ze te verrassen met een heerlijk gerecht uit eigen boomgaard.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
6
  • 150 g
    boter
  • 6-8
    vijgen (rijp)
  • 6 velletjes filodeeg (Ik gebruik ze van de Turkse supermarkt, niet uit de diepvries)
  • 250 g
    hüttenkäse
  • 2-3
    zachte geurige vijgenbladeren
  • citroensap
  • honing
  • • gemengd vers fruit zoals bijv. frambozen, bramen, rode en witte bessen & mirabellen
  1. 1

    Verwarm de oven voor op 200 graden.

  2. 2

    Smelt de boter.

  3. 3

    Vet elk filodeegvel royaal in met wat gesmolten boter en leg ze op elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat.

  4. 4

    Was en snijd de vijgen in plakken. Verdeel de vijgen en de hüttenkäse over de filo en klap de randen iets naar binnen.

  5. 5

    Bak de plaattaart in ca. 20 minuten in de hete oven goudbruin en knapperig.

  6. 6

    Trek ondertussen thee van (in reepjes gesneden) vijgenbladeren en 1 l water.

  7. 7

    Laat van 2 dl van deze vijgenthee met naar smaak wat citroensap en honing in een klein pannetje op hoog vuur inkoken tot een dikke siroop.

  8. 8

    Verdeel het fruit over de plaattaart. Druppel er wat van de vijgensiroop over.

  9. 9

    Serveer de vijgenblad thee er warm of koud bij.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!