Een zoete ramadantafel

Gevulde dadel met zoete amandel en shebakia

Speciaal voor ramadan maakt Nadia dadels gevuld met zoete amandel en eetbare bloemen en knapperige shebakia, dat zijn koekjes met honing. Heerlijke zoete lekkernijen dus!  

Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Taarten en lekkernijen

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de gevulde dadels met oranjebloesem- en rozenwater
    150 g
    blanke amandelen (het liefst van goede kwaliteit)
  • oranjebloesemwater
  • rozenwater
  • scheut granaatappelmelasse
  • dadels (het liefst ontpit en van goede kwaliteit)
  • gedroogde bloemen zoals rozen
  • voor het deeg van de shebakia
    1 kg
    bloem
  • 120 g
    gemalen sesamzaad
  • 120 g
    gemalen geroosterde amandelen
  • 1 el
    kaneelpoeder
  • 1 el
    gemalen anijszaad
  • 1 el
    gemalen venkelzaad
  • 1/2 tl
    mastiek poeder (meska horra)
  • 7 g
    bakpoeder
  • snufje zout
  • 100 g
    gesmolten boter
  • 160 g
    olie
  • 2 el
    azijn
  • 200 g
    water (hoeveelheid hang af van de bloem)
  • 130 g
    oranjebloesemwater
  • verder nodig voor de shebakia
    olie om te frituren
  • honing
  • sesamzaad
  1. Voor de gevulde dadels maal je de amandelen zo fijn mogelijk. Voelt dit heel droog aan voeg dan een beetje amandelolie toe. Breng de spijs op smaak met wat druppels oranjebloesem- en rozenwater, eventueel wat suiker en een flinke scheut melasse. Meng tot een egale spijs en vorm er kleine balletjes van. Vul de dadels met het spijs en garneer met de gedroogde bloemen.

  2. Voor de shebakia meng je alle droge ingrediënten voor het deeg in een schaal (of kom van de standmixer) goed door elkaar. Voeg alle natte ingrediënten voor het deeg toe en kneed met de hand of in de mixer tot een soepel en niet-plakkerig deeg.

  3. Verdeel het deeg in platte stukken en haal deze een aantal keer door de pastamachine. Begin met de grootste stand en maak het elke keer iets kleiner, tot je een mooi dun deeg van ca. 2 mm dik hebt. Snijd er met een gekarteld deegradertje vierkantjes van. Snijd met het deegradertje en elk vierkant meerdere insnijdingen.

  4. Verhit een flinke laag olie in een wok of pan. Verwarm in een andere pan de honing maar laat niet koken. Frituur de shebakia goudbruin en knapperig. Dompel ze direct in de honing en laat ze hierin ‘wellen’. Laat de shebakia uitlekken in een zeef op een diep bord en bestrooi met wat sesamzaadjes. 

  5. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.