Indische jackfruit stoof met chayote-salade met frispittige dressing & witte rijst

culinair schrijver
Nadia Zerouali
Recept Jackfruit (67)
7 min
Gerecht
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
8 personen

Culinair schrijver Nadia Zerouali gaat koken met een heel bijzondere vrucht: de jackfruit. Deze exotische vrucht groeit in landen als Thailand en Maleisië en is de grootste boomvrucht ter wereld. Maar het mooiste aan de vrucht is het vruchtvlees: dat heeft een structuur die lijkt op vlees, waardoor het heel goed als vleesvervanger kan worden gebruikt. Nadia weet haar handen te leggen op een verse jackfruit. Ze weet het achttien kilo wegende gevaarte nog net naar een keuken te slepen waar ze een stoofschotel maakt waar menig vleeseter door zou worden bedot en menig veganist van in de war zou raken.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 2 blikjes jonge jackfruit (uitgelekt of 600 g verse jonge, groene jackfruit, geen rijp fruit!)
  • 4 el
    zonnebloemolie
  • ca. 12 rode uitjes
  • 4
    teentjes knoflook
  • stukje (ca. 5 cm) verse gember
  • stukje (ca. 5 cm) verse laos
  • 1
    stengel citroengras
  • 4
    blaadjes djoeroek poeroet
  • 1 el
    komijnzaad
  • 1 el
    korianderzaad
  • 1 a 2 el sambal naar smaak
  • palmsuiker naar smaak
  • 1
    blik dikke kokosmelk
  • 400 g
    witte rijst (bijv. basmati of pandan)
  • 1
    chayote
  • ½ bos verse koriander
  • 1
    djoeroek poeroet of limoen
  1. 1

    Laat het jackfruit goed uitlekken. Verhit de olie in een wok of grote pan en bak hierin de jackfruit rondom goudbruin. 

  2. 2

    Maak de uitjes, knoflook, gember, laos en citroengras schoon. 

  3. 3

    Halveer de uitjes, snij de rest in plakjes en voeg alles toe aan het jackfruit. Bak enkele minuten mee.

  4. 4

    Voeg de djoeroek poeroet blaadjes, komijn en korianderzaad toe. Breng op smaak met wat sambal en suiker. 

  5. 5

    Schenk de kokosmelk erbij en laat op matig vuur minimaal 30 minuten zachtjes gaar stoven.

  6. 6

    Kook of stoom ondertussen de rijst gaar.

  7. 7

    Was de chayote en snij in zijn geheel in dunne plakjes. Snij de koriander fijn en voeg toe. 

  8. 8

    Breng op smaak met wat sambal en naar smaak het limoensap.

  9. 9

    Serveer de jackfruitstoof met de witte rijst en geef de salade er apart bij!

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!