Kruidenboeket met meloen, mozzarella, tuinbonen en eetbare bloemen

culinair expert
Alain Caron
Meisjes van de moestuin Haarlem
8 min
Gerecht
Vegetarisch
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
2 personen
Reny en Amber zijn oud-studiegenoten en bourgondische soulmates. Waar Reny zich ontfermt over de moestuin vol kleurrijke, smakelijke producten, tovert Amber met de oogst ervan iets moois op tafel. Culinair expert Alain Caron wil dit niet missen en ontmoet ze in hun moestuin in Haarlem.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
  • 10
    takjes bieslook
  • 16
    blaadjes spinazie
  • 4
    takjes dille
  • 20
    blaadjes dragon
  • 12
    blaadjes peterselie
  • 8
    eetbare bloemen
  • 8
    bernagiebloemetjes (komkommerkruid)
  • 1
    bol mozzarella
  • 1
    gele courgette (of 2 kleine mini courgettes)
  • 150 g
    gedopte tuinbonen
  • 1
    citroenen
  • 1
    tomaat
  • 1
    Cantaloupe-meloen (cavaillon)
  • olijfolie extra vierge
  • peper en zout

Bereiding

  1. 1

    Snij de courgette in dunne plakjes en leg ze op een schaal. Schenk daar een beetje olijfolie over met peper en zout en laat het een half uurtje marineren.

  2. 2

    Kook de tuinbonen, spoel ze af onder koud stromend water en maak met een scherp mesje of met je nagel een klein sneetje aan de zijkant van de tuinbonen en druk dan voorzichtig het binnenste boontje eruit, dit heet dubbel gedopt.

  3. 3

    Ontvel de tomaat, lepel de binnenkant van de tomaat eruit en bewaar dat in een schaaltje. Snij de ontvelde tomaat door vieren.

  4. 4

    Maak een dressing door 3 eetlepels olijfolie extra vierge te mengen met het sap van 1 citroen en de binnenkant van de tomaat. Maak de dressing op smaak met peper en zout.  

  5. 5

    Was de spinazieblaadjes en haal de steeltjes ervan af zodat je alleen het blaadje overhoudt. Leg de blaadjes op keukenpapier om te drogen.

  6. 6

    Snij de bieslook in staafjes van 2 centimeter en hak de dille.

  7. 7

    Meng de bieslook, dille, spinazieblaadjes, dragon, peterselie, eetbare bloemen, bernagiebloemen, de dubbel gedopte tuinbonen en de courgette en mix daar de helft van de dressing doorheen. Bewaar de andere helft van de dressing.

  8. 8

    Snij de bol mozzarella door vieren.

  9. 9

    Snij de meloen in tweeën. Haal met een lepel de pitjes eruit en snij de schil van de meloen. Snij met behulp van een dunschiller hele kleine plakjes van de meloen en zet apart.

  10. 10

    Leg op ieder bord een paar plakjes meloen in de vorm van een cirkel. Leg daar middenin een stuk mozzarella en een stuk tomaat en maak het op smaak met een beetje peper en zout. Leg daar dan als een boeket wat van het groenten en kruiden mengsel en druppel er als laatste nog wat van de dressing overheen.

Bon áppetit!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!