Moederdag recept met asperges

culinair expert
Alain Caron
Biologisch dynamische boerderij
Gerecht
Bereidingstijd
30-60 minuten
Menu
Hoofdgerecht
Gemiddelde waardering
67 personen
Alain wil speciaal voor Moederdag iets moois maken, waarbij asperges centraal staan. Asperges, het witte goud, is echt een seizoensproduct. Hij maakt het lekkere gerecht op de biologisch-dynamische (zorg)boerderij Hoeve Biesland.
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingrediënten

Aantal personen
4
 • 12
  witte asperges
 • 8
  groene asperges
 • 250 g
  verse doperwten
 • 350 g
  tuinbonen
 • 2
  gekookte eieren
 • 8
  krieltjes
 • 250 g
  paddenstoelen
 • 30 g
  boter
 • 2 el
  extra vierge olijfolie
 • 2 el
  balsamicoazijn
 • olijfolie
 • peper en zout

Bereiding

 1. 1

  Schil de witte asperges met een aspergeschiller vanaf ongeveer 3 cm onder het kopje naar beneden. Doe dit overlappend, zodat er geen randje harde schil overblijft. Gebruik je een dunschiller? Schil dan twee keer helemaal rond. Snij de harde onderkant eraf en leg de asperges in een grote pan met koud water en een beetje zout. Breng het water aan de kook en laat de asperges 5 minuten koken en laat ze daarna in de pan afkoelen.

 2. 2

  Snijd 2-3 cm van de onderkant van de groene asperges af, schil eventueel de onderste helft als je dikke asperges hebt en bak ze in en pan met 2 eetlepels olijfolie. Snij de asperges in stukken van ca 3 cm.

 3. 3

  Kook de doperwten door ze in een pan te doen met wat zout, giet er dan wat kokend water op (uit de waterkoker) tot ze net aan onder staan. Breng de doperwtjes dan weer aan de kook en zet dan het vuur zachter. Laat de doperwtjes ongeveer 6-7 minuten koken.  Haal 1 doperwt uit het water en proef of ze al goed zijn. Zo ja giet ze dan af.

 4. 4

  Kook de tuinbonen. De kooktijd van tuinbonen is afhankelijk van de grootte. Bij grote bonen kook je ze ongeveer 10-15 minuten. Bij erg jonge en verse tuinboontjes 6-7 minuten. Kook ze in net voldoende water om ze onder te zetten en zonder zout, want dat maakt de velletjes stug. Dubbel gedopte tuinbonen kun je dus wel met zout koken. Voeg het anders op het laatste moment toe voor de smaak. Voeg eventueel een scheutje melk toe om de bonen mooi blank te houden; let dan wel goed op dat je pan niet overkookt. Om te kijken of ze gaar zijn kun je eenvoudigweg een tuinboontje proeven. Tip: Kook voor een klassiek recept per persoon een takje vers bonenkruid van 4 centimeter of een halve theelepel gedroogd bonenkruid mee. Ook heerlijk met reepjes fijngesneden ham.

 5. 5

  Kook de eieren, pel ze en snij ze fijn. Kook de aardappeltjes en snij ze door tweeën. Doe 30 gram boter in een pan en bak de paddestoelen in de pan met zout en peper totdat ze mooi lichtbruin worden.

 6. 6

  Maak een vinaigrette door 3 eetlepels extra vierge olijfolie te mengen met 2 eetlepels balsamicoazijn en maak het op smaak met peper en zout.

 7. 7

  Voor de presentatie leg je eerst de witte asperges op het bord daar overheen strooi je wat doperwten en tuinbonen. Daar overheen leg je wat aardappeltjes en stukken groene asperges. Als laatste leg je er wat paddenstoelen op en besprenkel je het gerecht met de vinaigrette.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!