Recept: Raapstelenstamppot

14 april 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Raapstelenstamppot
Chef-kok Ramon Brugman maakt een  voorjaarsgerecht: lamsracks met raapstelenstamppot.
4 personen

Ingrediënten voor Raapstelenstamppot

Voor de lamskoteletten

  • 2 rack lamskoteletten
  • boter
  • olijfolie
  • zout/peper
  • aluminiumfolie

Stampot

  • 500 gram aardappelen 
  • 3 bosjes raapstelen
  • 150 ml melk
  • 100 gram roomboter
  • zout/ peper

Hollandaisesaus

  • Gastric 
  • 100 ml witte wijn
  • 100 ml witte wijnazijn
  • 1 blaadje laurier
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 4 peperkorrels
  • 4 eidooiers
  • 200 ml geklaarde boter  

 

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

 

 

Aan de slag

  1. 1

    Schil de aardappels en zet deze op. Was de raapstelen.

  2. 2

    Zet de ‘gastric’ op. Snij de ui en knoflook.. Breng dit met de wijn, azijn met het blaadje laurier en peperkorrels aan de kook. Laat zachtjes inkoken en zeef het vervolgens. Laat afkoelen.

  3. 3

    Ontvlies de lamskoteletten en breng ze op smaak met zout en peper. Verwarm de oven voor op 150 graden.

  4. 4

    Braad de lamskoteletten in half boter, half olijfolie tot dat deze mooi bruin zijn. Doe ze vervolgens in een ovenschaal en zet ongeveer 10 minuten (ligt aan de dikte en hoe zwaar ze zijn) in de oven van 150 graden.

     

  5. 5

    Stamp de aardappelen en snij de raapstelen. Roer boter en melk door de aardappelen en breng op smaak met zout en peper. Roer als laatst de rauwe raapstelen door de aardappel puree.

  6. 6

    Haal de racks uit de oven en laat ze verpakt in aluminiumfolie 10 minuten rusten.

  7. 7

    Doe de gastric in een pannetje samen met de eidooier. Tik nu totdat deze schuimt en stevig wordt. Roer er nu de geklaarde boter doorheen. Breng op smaak met zout.

  8. 8

    Snij de racks langs het botje. Doe de stamppot op een bord en leg de koteletjes er tegen aan. Doe tot slot de saus er over en serveer uit.

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter