Rijstepap in Drachten

chef-kok
Leon Mazairac
rijstepap 143
11 min
Gerecht
Bereidingstijd
0-30 minuten
Menu
Taarten en lekkernijen
Gemiddelde waardering
12 personen

Een beeld dat je vrijwel nooit ziet: een melkkoe met haar kalf in de wei. De meeste melkveehouders in Nederland kiezen ervoor om het kalf de dag van de geboorte te scheiden van zijn moeder. Zo niet biodynamisch melkveehouder Durk Oosterhof in Drachten. Durk laat de kalveren een paar maanden bij hun moeder lopen. 'Door het kalf bij de koe te houden, kunnen de dieren hun moedergedrag en hun zooggedrag uiten. Ik vind het belangrijk dat dieren soorteigen gedrag kunnen vertonen.' Voor Durk heeft deze manier van vee houden ook voordelen. 'Niemand kan zo goed voor het kalf zorgen als de moeder zelf, dus daar heb ik minder werk aan. Bovendien levert het mij meer arbeidsvreugde op.' Chef-kok Leon Mazairac ontmoet deze bijzondere melkveehouder en bereidt wat lekkers met de melk van de dames.

*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.

Recept

Ingredi├źnten

Aantal personen
4
  • 500 g
    pap rijst
  • 1,5 l
    verse volle en vette melk
  • 1
    stokje vanille
  • 1 el
    boter
  • 10 g
    bruine suiker
  • snuf kaneel
  1. 1

    Was de rijst heel kort onder koud stromend water in een zeef.

  2. 2

    Kook de rijst samen met de melk al roerend met een doorgesneden stokje vanille erin.

  3. 3

    Blijf roeren en werk de pap af, als de rijst gaar, met een klontje boter en roer deze door.

  4. 4

    Serveer in een diep bord met wat kaneel, suiker en boter.

Eet smakelijk!

Wat vond je van het recept?

Meer inspiratie?

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!