Recept: Salade met een gepocheerd eitje en een hollandaisesaus

28 maart 2016
Waardeer: 
(Totaal: 0 stemmen)
Stilstaand beeld van Salade met een gepocheerd eitje en een hollandaisesaus

Alain in bij kippenboer Leon in Zeeland opzoek naar het beste Paas-ei. Van dit ei maakt hij een lekker gerecht!

4 personen
Ingrediënten voor Salade met een gepocheerd eitje en een hollandaisesaus

Gepocheerde eieren

  • 4 eieren
  • 4 el azijn

Hollandaisesauce (250 ml)

  • 3 eidooiers
  • 150 ml geklaarde boter, gesmolten (au bain marie, langzaam laten smelten om de witte melk eruit te halen)
  • Paar druppels citroensap
  • 1 tl witte peper, gemalen
  • Zout

 

Salade

  • Een paar takken selderij (alleen de gele stukken)
  • Een paar takjes bieslook (in stukjes van 4 cm gesneden)  bieslook tak gesneden in stukjes van 4 cm in
  • Een paar takjes dragon
  • Klein spinazie of mini sla mix 200gr

Vinaigrette

  • ¼ tl fijn zout
  • 25 ml witte wijnazijn of citroensap
  • 100 ml zonnebloemolie/arachideolie of een andere neutrale olie
  • Peper uit de molen

 

*Dit recept is van de betreffende kok. Incidenteel wijkt de bereiding op tv wat af van deze omschrijving, maar als je dit recept volgt, moet het allemaal lukken.

 

Aan de slag

  1. 1

    Breng in een grote pan wat 1,5 liter water licht aan de kook (geen zout erin doen). Doe 4 eetlepels azijn erbij en breng het aan de kook. Als het water goed kookt maak je met een lepel een wervelwind in de pan. Breek vervolgens een koud ei stuk in de pan laat het ongeveer 2 à 3 minuten koken. Haal het ei er vervolgens uit, leg hem even in koud water en bewaar het ei op een plateau. Herhaal dit met de andere eieren.
     

  2. 2

     De Hollandaisesaus kun je het beste au bain-marie maken zodat je de temperatuur beter kan controleren. Deze man namelijk tijdens de bereiding niet boven de 60°C komen, anders gaat het eigeel. Breng dus voor de au bain-marie bereiding, een grote pan met een laag water aan de kook. Neem een pan of schaal , die je later in de pan met heet water kan zetten. Klop hierin de eidooiers los met 3 eetlepels water.
     

  3. 3

    Zodra het water in de grote pan kookt draai je het vuur uit. Zodra het water niet meer borrelt zet je de pan/schaal met geklopte eidooiers erin terwijl je blijft kloppen tot het mengsel gaat binden. Klop zeker 6 minuten lang in de vorm. Het beste kan je in een 8-vorm kloppen waarbij je alle delen van de bodem raakt, zodat de eidooiers niet kunnen stollen.
     

  4. 4

    Neem de pan uit het water zodra er een schuimende massa is ontstaan waarvan het volume meer dan verdubbeld is.
     

  5. 5

    Voeg dan geleidelijk de geklaarde boter toe terwijl je blijft kloppen. Zorg dat de garde steeds contact houd met de bodem. 

  6. 6

    Verwarm de saus voor het opdienen nog heel even op laag vuur tot hij een goede temperatuur heeft, iets meer dan lauwwarm, maar zeker niet heet. Brengt de saus als laatste  op smaak met zout en peper en roer er naar smaak wat druppels citroensap door en dien de saus direct op.

  7. 7

    Doe alle ingrediënten voor de salade bij elkaar in een bak.
     

  8. 8

    Maak de vinaigrette door alle ingrediënten bij elkaar te voegen en het goed door elkaar te roeren.  (Op deze basis vinaigrette kan je eindeloos variëren. In plaats van witte wijnazijn kan je iedere andere azijn of citroen gebruiken of je kan een deel azijn vervangen voor mosterd. De neutrale olie kan je vervangen door olijfolie of een deel ervan door notenolie. Je kan ook een sjalotje of verse kruiden toevoegen)
     

  9. 9

    Meng de vinaigrette door de salade. Voor de presentatie leg je wat salade met de vinaigrette op de borden, leg het gepocheerde ei erop en schenk er wat hollandaisesaus op. 

Eet smakelijk!

Laat je reactie achter