Recept: Surinaamse zuurkool

4 oktober 2018
Waardeer: 
(Totaal: 4 stemmen)
8 personen

Ingrediënten voor Surinaamse zuurkool

  • 500 g voorgekookte zuurkool
  • 1 ui
  • 1 tomaat
  • 2 teentjes knoflook
  • 500 g kippenboutjes
  • 150 gerookte spekblokjes
  • 1 rookworst
  • 4 pimentkorrels
  • 2 salaamblaadjes
  • 500 g vastkokend aardappels
  • 3 el tomatenpuree
  • 1 madame Jeanette
  • 1 bosje selderij
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl komijnpoeder
  • ½ tl nootmuskaat
  • 3 dl water
  • zout
  • rijst

*De bereiding van dit recept op tv kan iets afwijken van deze omschrijving.

Aan de slag

  1. 1

    Bak de spekblokjes in een grote pan goudbruin. Snipper het uitje en hak de knoflook fijn. Bak dit alles ook mee met de spekblokjes.

  2. 2

    Snij de tomaat in kleine blokjes en voeg dit ook toe aan het mengsel. Was de kippenboutjes en bak deze mee.

  3. 3

    Voeg het korianderpoeder, komijnpoeder en de nootmuskaat toe en roer dit goed door.

  4. 4

    Schil en was de aardappelen en snij deze door vieren.

     

  5. 5

    Voeg de tomaten puree toe en roer het even door de pan om te ontzuren. De rookworst mag er dan bij. Voeg vervolgens de aardappels en de zuurkool toe. Dan nog het water, de pimentkorrels, de salaamblaadjes en de madame Jeanette er bovenop. Laat het ongeveer 10 minuten koken.

  6. 6

    Zet het vuur zachter en laat dit nu 20 minuten nog lekker doorstoven met de deksel op de pan. Schep het regelmatig even goed om. Als het te droog is voeg je er gewoon wat water aan toe.

  7. 7

    Doe wat water in de pan samen met de rijst. Zet de pan zonder deksel op hoog vuur en zodra het water begint te koken draai je het vuur naar de laagste stand en doe je de deksel op de pan. Laat dit nog 12 minuten zachtjes koken op laag vuur. Zet vervolgens het vuur uit en laat de rijst nog 10 minuten staan met deksel op de pan. Roer de rijst eventueel los met een vork.

Eet smakelijk!