4 min

Tartelette met kruisbessen en room

De kruisbes raakt in de vergetelheid. Ramon Brugman, liefhebber van deze bes, bezoekt fruittelers Mark en Josèt. Op hun biologische boerderij telen zij als één van de weinigen in Nederland de kruisbes. Op het menu: tartelette met kruisbessen!
Gerecht Vegetarisch
Bereidingstijd 120 minuten
Menu Taarten en lekkernijen

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 8
  • Voor het deeg
    150 g
    boter
  • 90 g
    poedersuiker
  • 1
    ei
  • 3 g
    suiker
  • 250 g
    bloem
  • 35 g
    amandelmeel
  • 1
    zak gedroogde bonen of erwten
  • Voor de room
    2
    blaadjes gelatine
  • 100 ml
    sinaasappelsap
  • 90 g
    kristalsuiker
  • 2
    eieren
  • 140 g
    boter
  • 1
    pot kruisbessenjam
  • 400 g
    kruisbessen
  • Voor de suikerstroop (merenque)
    150 g
    suiker
  • 30 ml
    water
  • Voor het eiwitschuim (merenque)
    75 ml
    eiwit
  • 75 g
    suiker
  • Benodigdheden
    Deeghaak, thermometer, brander
  1. Meng de boter en poedersuiker in een kom en mix de twee door elkaar met een deeghaak. Voeg het ei toe. Als het ei erdoor zit voeg je de bloem en het amandelmeel toe. Kneed zo kort mogelijk tot een deeg. Haal het deeg uit de kom en verpak met plasticfolie. Laat minimaal een uur opstijven in de koelkast.

  2. Voor de taartbodem, verwarm je de oven voor op 170 graden. Haal het deeg uit de koelkast en kneed het een keer door om het soepel te maken. Rol het deeg uit en bekleed de taartvorm die ingesmeerd is met een beetje boter. Leg een bakpapiertje over het deeg en vul de vorm met gedroogde bonen. Bak de vorm met de bonen 16 minuten af en haal uit de oven. Dit heet blind bakken. Verwijder voorzichtig het papier en de bonen. Duw met een vork het deeg een beetje aan.

  3. Voor de room week je de blaadjes gelatine in een bakje met koud water. Rasp van 1 sinaasappel de schil en voeg deze bij het sap, boter en de suiker. Breng dit samen aan de kook. Klop de eieren los in een grote kom. Giet de kookende massa op de eieren terwijl je dit goed blijft roeren. Doe alles terug in de pan en verwarm al roerende naar 85 graden. Haal de vulling gelijk van het vuur en roer de uitgeknepen blaadjes gelatine erdoor. Giet de hete vulling in de taartvorm en bak deze nog 10 minuten op 170 graden.

  4. Haal de taart uit de oven en laat volledig afkoelen. Smeer er een paar lepels kruisbessen jam op.

  5. Voor de merengue maak je eerst de suikerstroop. Doe de suiker en het water samen in een pannetje en breng aan de kook zonder dat je er in roert. Als de stroop 110 graden is zet je het eiwit aan.

  6. Klop het eiwit als de suikerstroop 110 graden is. Als het eiwit schuimig is voeg je langzaam de 100 g suiker toe en klop het tot het eiwit stevig is. Ondertussen is de suikerstroop verder verwarmt tot 120 graden. Voeg deze in een dun straaltje toe aan het opgeklopt eiwit. Laat koud draaien.

    Spuit mooie rozetten langs de taart en brand ze af met een brander.

  7. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.