8 minuten

Tjap tjoy met kip en salade van pittige komkommer

Tjap tjoy is een Chinees groentegerecht wat in het Kantonees gemengde (tjap) groente (tjoy) betekent. Ramon maakt ‘m met kip, maar vegetarisch kan natuurlijk ook.
Gerecht Vlees
Bereidingstijd 30-60 minuten
Menu Hoofdgerecht

Recept

Ingrediënten

Aantal personen 4
  • Voor de tjap tjoy
    400 g
    kipdijfilet
  • 2
    tenen knoflook
  • 1
    ui
  • 1
    wortel
  • 1
    rode paprika
  • 1
    rode peper
  • 100 g
    shiitake
  • 100 g
    peultjes
  • 1/2
    komkommer
  • 1
    kleine broccoli
  • 1
    blikje bamboescheuten
  • 3 cm
    verse gember
  • 300 ml
    kippenbouillon
  • 3 el
    oestersaus
  • 2 el
    sojasaus
  • 3 tl
    maizena
  • 320 g
    witte rijst
  • Benodigdheden
    wokpan (of hapjespan)
  • voor de pittige komkommer
    1/2
    komkommer
  • 1/2
    rode peper
  • 1
    rode ui
  • 2 el
    azijn
  • 1 el
    suiker
  • 1 el
    sojasaus
  • benodigdheden
    kom
  • Extra nodig
    chilisaus
  • kroepoek
  • zwart sesamzaad
  • wit sesamzaad
  1. Kook alvast water voor de rijst. Snijd de knoflook en de kipdijfilet. Zet de knoflook aan in een pan met wat olie. Doe hier de kip bij. Zorg ervoor dat de kip een beetje is aangebakken. 

  2. Snijd de wortel, broccoli, paprika en de ui in grote stukken. Haal het steeltje van de shiitake af. Zet de harde groenten alvast aan in een pan met wat olie. Begin met de ui gevolgd door de wortel en de shiitake. Als dit gaar is kan de broccoli er bij. De paprika blijf nog even apart. Als het water kookt kun je hier de rijst in doen. Kook deze circa acht minuten.

  3. Snijd dan de rode peper. Als de groentes redelijk zacht en gaar gebakken zijn voeg je deze toe. Voeg dan ook de sojasaus, oestersaus en een paar plakken gember toe. Doe dit er in het geheel bij, want uiteindelijk haal je deze er weer uit. Blus alles af met de kippenbouillon en doe dan tenslotte de kip er bij.

  4. Verwijder zaadlijsten uit de komkommer en snijd deze in stukken. Voeg deze toe in de saus. Voeg paprika, peultjes en bamboescheuten als laatste bij de saus, zodat deze lekker knapperig blijven. 

  5. Meng de maizena met wat water en roer het goed door tot je een soort papje krijgt. Als de saus kookt voeg je al roerend de maizena toe bij de saus. Haal de saus van het vuur.

  6. Giet de rijst af en laat deze nog ongeveer vier a vijf minuten in de pan stomen. Snijd een halve ui en de komkommer. Snijd de komkommer zoals in de tjap tjoy. Snijd een rode peper en voeg deze toe. Voeg wat azijn toe en wat suiker. Doe wat sojasaus bij de salade. Strooi wat zwarte en witte sesam over het geheel en schep het goed om. Roer ook de tjap tjoy nog goed door.

  7. Serveer alles in aparte bakjes en dien het bij elkaar op. Eventueel kan je er nog chilisaus en wat kroepoek bij doen.

  8. Eet smakelijk!
Wat vond je van het recept?
*Het (na)maken van dit product is op eigen risico waarvoor de KRO-NCRV geen aansprakelijkheid aanvaardt.