23 september 2017

Stilstaand beeld van uitzending op 23 september 2017
In Leiden is de oranjerie uit 1856 aan de rand van de stad jarenlang de plek geweest waar rijke Hagenaren samenkomen. Tegenwoordig wonen Wolbrand en Grace van der Vis al jaren in dit bijzonder pand, dat omgeven is door water. Doordat de hele dag de zon om de woning draait, valt het licht van alle kanten binnen en is het een fijn zomerhuis. Chef-kok Sharon de Miranda maakt een snelle maaltijd, maar dit doet ze niet in haar eentje. Zij kookt samen met haar moeder. Ze maken picanha, een mooi staartstuk van een rund, op de barbecue en bereiden daar een salade van zoete aardappel bij. De meest duurzame manier van goederentransport is zonder twijfel door gebruik te maken van de wind. En dat is precies wat de bemanning van vrachtzeilschip Tres Hombres doet. Culinair expert Alain Caron wacht samen met chocolademaker Enver Loke in eerste instantie dan ook tevergeefs op de aankomst van het schip, met aan boord onder meer de cacao uit de Dominicaanse Republiek voor Envers chocolade. Maar na een tocht van zes maanden maken die paar extra uren niks uit. Als de lading wordt gelost, is dat een klein feestje waard. En dan kan Alain met Enver en de chocolade aan de slag om wat lekkers te maken. In de Arnhemse wijk Presikhaaf wonen productontwerpers Jorine Oosterhoff en Egbert-Jan Lam met hun kinderen. Deze twee creatievelingen hebben een huis vol verhalen, vintage en zelfgemaakte kunst. Ze vinden hun spullen op internet of in een oude container. Zo heeft alles in huis een bijzonder verhaal, zoals de stoelen die ze vinden in Milaan en die uit een tachtig jaar geleden gesloten weeshuis komen. En de Hortus in Leiden heeft een bijzondere collectie zeldzame planten en bloemen, waarvan een aantal maar een korte periode in bloei staat, zoals bijvoorbeeld het geile geitenkruid. Hoofdtuinman Rogier van Vugt zet zich in om bedreigde soorten voor uitsterven te behoeden. Hij weet alles over deze planten en opent in zijn Hortus voor BinnensteBuiten deuren, die voor anderen gesloten blijven.

Laat je reactie achter

Ook leuk om te kijken

  1. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Bijzonder varkensras
    22 november 2016

    Bijzonder varkensras

    Alain gaat op bezoek bij een familiebedrijf net over de grens in Duitsland. Ze fokken daar een bijzondere varkensras.

  2. Recept
    4.75
    Stilstaand beeld van Bruine bonen & gebakken banaan
    9 maart 2017

    Bruine bonen & gebakken banaan

    Sharon kookt een heerlijk Zuid-Amerikaans gerecht: Surinaamse bruine bonen met rijst en gebakken banaan.

  3. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Wat drink je bij Canard à l'orange?
    21 december 2016

    Wat drink je bij Canard à l'orange?

    Wat is nou de lekkerste wijn bij Canard à l orange? Dat vertelt Sommelier Lendl Mijnhijmer.

  4. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Witlof chutney
    22 december 2016

    Witlof chutney

    Ramon maakt verschillende bijgerechten voor het kerstdiner. Zo ook witlof chutney. Hoe je dat...

  5. Wat kun je met...
    Stilstaand beeld van Van wc-rol naar servetringen
    22 december 2016

    Van wc-rol naar servetringen

    Gooi je toiletrollen niet weg! Hier kan je ook een leuke kerstbestemming voor maken. Maak er...

  6. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Meer beschutting
    5 september 2017

    Meer beschutting

    Mirjam woont sinds kort in haar eerste koophuis in Apeldoorn. Haar tuin is nog niet naar wens, daarom komt Martin helpen.

  7. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Bijzonder huis
    11 februari 2016

    Bijzonder huis

    In de buurt van Arnhem staat een bijzonder huis, op een bijzondere plek. In 2013 brandt de oude...

  8. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Een eigen kas voor het kantine-eten
    4 november 2015

    Een eigen kas voor het kantine-eten

    Voor het meest duurzame industrieterrein van Europa, in Nederland, is een eigen kas gebouwd. Hieruit komt het eten uit de kantine!

Pagina's