25 januari 2018

Stilstaand beeld van uitzending op 25 januari 2018

In Achterberg, in de gemeente Rhenen, laten Dick en Ria Hogenkamp zien dat nieuwbouw en duurzaamheid uitstekend te combineren zijn. Vooral tijdens de bouw is de verbazing in de omgeving groot als er een huis van strobalen wordt gebouwd. Niemand kan zich voorstellen dat een huis van strobalen stevig, brandveilig en goed geïsoleerd is en dat je het niet zomaar omblaast. Maar het is toch echt zo. Niet alleen over de buitenkant van het huis is nagedacht, ook het interieur en het kleurgebruik zijn weloverwogen uitgekozen. Nu ze met pensioen zijn, vinden ze het belangrijk om het ook levensloopbestendig te maken, want in dit huis willen ze zo lang mogelijk blijven wonen.

Chef-kok Ramon Brugman is geïnspireerd door de Oosterse keuken. Hij maakt gua bao-broodjes, gestoomde broodjes, die veel in China, Taiwan en Korea worden gegeten. Voor de vulling stooft hij speklapjes zó dat ze helemaal uit elkaar vallen. Een zelfgemaakte salsa voor de vulling en zelfgemaakte chilisaus voor de dip erbij en klaar is deze lekkere maaltijd.

In het Groningse Vlagtwedde begint Jan Loots rond 2000 een tuin. Omdat hij in de jaren 50 landmeter was, die werkte voor de ruilverkaveling, weet hij als geen ander hoezeer de natuur heeft geleden onder dat beleid. Nu is het tijd om terug te geven: dieren en planten zijn aanwezig in zijn prachtige arboretum. Op zijn stukje grond heeft Jan, met zijn vrouw Stijnie, het ultieme paradijs voor flora en fauna ontwikkeld. Zelf lopen ze elke dag een à twee rondjes door de tuin en ieder jaar komen zo'n duizend mensen kijken. Ze blijven altijd bij de verborgen vijver hangen, een verrassing tussen de bomen.

Ook leuk om te kijken

  1. Recept
    1.666665
    Stilstaand beeld van Pizza mangalitza en vongole
    18 februari 2016

    Pizza mangalitza en vongole

    Van de ham van deze varkens maakt Alain een heerlijke pizza. Daarnaast maakt hij vongole.

  2. Recept
    1
    Stilstaand beeld van Open dolmadaki met Khritaraki en garnalen
    7 oktober 2016

    Open dolmadaki met Khritaraki en garnalen

    Leon maakt in de wijngaard in Den Haag een heerlijk gerecht: open dolmadaki met Khritaraki (Griekse rijstpasta) garnalen

  3. Recept
    3
    Stilstaand beeld van Entrecoterolletjes
    3 maart 2016

    Entrecoterolletjes

    Chef-kok Ramon Brugman houdt het tempo er goed in met een snelle maaltijd van gegrilde...

  4. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Achthoekig huis
    9 maart 2017

    Achthoekig huis

    Na zes jaar in Mongoolse tenten te hebben gewoond, besluiten Baudy en Arnoud in de bossen van Soest een achthoekige recreatiewoning te bouwen.

  5. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Schapenboerderij
    6 april 2016

    Schapenboerderij

    Alain Caron gaat naar een biologische schapenboer in Schalkhaar. Van lammetje naar karbonade,...

  6. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Raadhuis
    28 maart 2016

    Raadhuis

    Van raadhuis tot bed&breakfast! Voor hun dochter Kim was het haar eerste architectenklus. Stijlvol modern en met oog voor oude details.

  7. Recept
    3.375
    Stilstaand beeld van Kabeljauw gemarineerd in olijfolie
    9 februari 2018

    Kabeljauw gemarineerd in olijfolie

    Olijfolie is voor Alain natuurlijk geen onbekend ingrediënt. Maar olijfolie sommelier Marije Passos laat hem zien dat er nog veel meer over olijfolie te vertellen is. Natuurlijk kookt hij met de olijfolie die hij proeft.

  8. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Kamperen in het Kuinderbos
    2 januari 2018

    Kamperen in het Kuinderbos

    Marieke gaat er zelf natuurlijk graag op uit en blijft dan het liefst dichtbij de natuur. Nou is er bij haar collega Harco Bergman in het Kuinderbos een fantastische natuurcamping met hele bijzondere logeerplekken.

Pagina's