25 januari 2018

Stilstaand beeld van uitzending op 25 januari 2018

In Achterberg, in de gemeente Rhenen, laten Dick en Ria Hogenkamp zien dat nieuwbouw en duurzaamheid uitstekend te combineren zijn. Vooral tijdens de bouw is de verbazing in de omgeving groot als er een huis van strobalen wordt gebouwd. Niemand kan zich voorstellen dat een huis van strobalen stevig, brandveilig en goed geïsoleerd is en dat je het niet zomaar omblaast. Maar het is toch echt zo. Niet alleen over de buitenkant van het huis is nagedacht, ook het interieur en het kleurgebruik zijn weloverwogen uitgekozen. Nu ze met pensioen zijn, vinden ze het belangrijk om het ook levensloopbestendig te maken, want in dit huis willen ze zo lang mogelijk blijven wonen.

Chef-kok Ramon Brugman is geïnspireerd door de Oosterse keuken. Hij maakt gua bao-broodjes, gestoomde broodjes, die veel in China, Taiwan en Korea worden gegeten. Voor de vulling stooft hij speklapjes zó dat ze helemaal uit elkaar vallen. Een zelfgemaakte salsa voor de vulling en zelfgemaakte chilisaus voor de dip erbij en klaar is deze lekkere maaltijd.

In het Groningse Vlagtwedde begint Jan Loots rond 2000 een tuin. Omdat hij in de jaren 50 landmeter was, die werkte voor de ruilverkaveling, weet hij als geen ander hoezeer de natuur heeft geleden onder dat beleid. Nu is het tijd om terug te geven: dieren en planten zijn aanwezig in zijn prachtige arboretum. Op zijn stukje grond heeft Jan, met zijn vrouw Stijnie, het ultieme paradijs voor flora en fauna ontwikkeld. Zelf lopen ze elke dag een à twee rondjes door de tuin en ieder jaar komen zo'n duizend mensen kijken. Ze blijven altijd bij de verborgen vijver hangen, een verrassing tussen de bomen.

Ook leuk om te kijken

  1. Recept
    2.5
    Stilstaand beeld van Rundertartaar met oesters
    31 maart 2017

    Rundertartaar met oesters

    In het Zeeuwse Yerseke proeft Alain een verrassende drank: oesterwodka. Hij maakt hier een heerlijk gerecht bij!.

  2. Recept
    4.75
    Stilstaand beeld van Indische jackfruit stoof met chayote-salade met frispittige dressing & witte rijst
    3 april 2019

    Indische jackfruit stoof met chayote-salade met frispittige dressing & witte rijst

    Culinair schrijver Nadia Zerouali gaat koken met een heel bijzondere vrucht: de jackfruit. Deze exotische vrucht groeit in landen als Thailand en Maleisië en is de grootste boomvrucht ter wereld.

  3. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Een klassieke hal in een Friese boerderij
    2 januari 2019

    Een klassieke hal in een Friese boerderij

    In het Friese Menaldum maakt Theo-Bert Pot de hal van Jan en Johanneke af. Hij doet er alles aan om er een klassieke ruimte van te maken.

  4. Recept
    4.255815
    Stilstaand beeld van Javaanse bami
    18 april 2016

    Javaanse bami

    Chef-kok Sharon de Miranda maakt een heerlijke betaalbare maaltijd met Javaanse bami, gestoofde...

  5. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Eigentijdse bollenschuur
    2 mei 2016

    Eigentijdse bollenschuur

    Ans Zandbergen en haar man Karel wonen in een voormalige bollenschuur in Oegstgeest. Ans heeft...

  6. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Geitenboerderij Jubbega
    26 september 2018

    Geitenboerderij Jubbega

    Doetie heeft een kleine geitenboerderij en van de melk van haar geiten maakt ze verschillende kazen. Alain gaat langs en maakt een heerlijke salade met natuurlijk geitenkaas.

  7. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Chateau de Villers
    31 december 2016

    Chateau de Villers

    Johannes en Laurence hebben het Chateau de Villers in de Champagnestreek in geheel Franse stijl opgeknapt.

  8. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Tuin aan het boord Nuenen
    24 oktober 2018

    Tuin aan het boord Nuenen

    Dini en Matt hebben hun enorme achtertuin omgetoverd tot een paradijs. De tuin bevat onder andere een vijver, een siergrassentuin, een buxustuin en een Japanse tuin.

Pagina's