25 januari 2019

Stilstaand beeld van uitzending op 25 januari 2019

Het gaat slecht met de bij. Er zijn steeds minder wilde bijen en hele bijenvolken sterven uit. En dat heeft ook voor ons, mensen, grote consequenties. Bijen produceren namelijk niet alleen honing, maar bestuiven ook een groot deel van de gewassen die wij eten. Met het uitsterven van de bijen komen veel soorten groente en fruit die wij eten in gevaar. Ramon Brugman (41), bekend als de goedlachse chef-kok van het tv-programma BinnensteBuiten, trekt zich het lot van de bij aan. Hij begon zijn carrière ooit als patissier. In deze periode is ook zijn fascinatie voor honing ontstaan. Door de jaren heen raakte hij steeds meer geobsedeerd door het vloeibare goud. Ramon: 'Bijen zijn fascinerende beestjes, maar hun toekomst wordt bedreigd en daarmee ook ons eten én mijn honing. Tijd voor actie dus.' Ramon duikt in de wondere wereld van deze zoemende insecten en raakt zo steeds meer in de ban van deze slimme beesten met hun uitzonderlijke gedrag. Hij gaat op bezoek bij biodynamisch imker Deborah Post en de wetenschappelijk directeur van Naturalis, Koos Biesmeijer, die hem alles vertellen over de achtergronden van de bijensterfte en wat je eraan kan doen. BinnensteBuiten volgt hem in zijn avontuur als beginnend imker. Diverse doorgewinterde imkers leren hem de do's en don'ts van het ambacht, met hoogtepunten maar ook dieptepunten. Op deze manier probeert Ramon zijn eigen steentje bij te dragen aan de instandhouding van de bij, met uiteindelijk de ultieme beloning.... de heidehoning. Maar of dit gaat lukken in de droogste zomer sinds jaren wordt nog spannend.

Help bijen bij de voortplanting

Je kunt zelf ook helpen bij de voortplanting van de bijen. Dit kan door voor hen nestelplekken te maken.

 • Omgekeerde bloempot: plaats een bloempot omgekeerd, met de gaten naar omhoog. Zorg ervoor dat de pot gedeeltelijk is ondergegraven.
 • 10 tot 15 dorre twijgen samenbinden: bindt de takken samen en leg ze op een droge plek. U kan bijvoorbeeld twijgen van een frambozenstruik gebruiken.
 • Insectenhotel maken: met restjes uit de tuin kan u eenvoudig zelf een eigen creatief insectenhotel in elkaar timmeren.
 • Takken laten liggen na het snoeien: na het snoeien kunnen de bijnen het zachtere binnengedeelte van de twijgen doorboren en gaat maken. Daar kunnen ze zich dan in nestelen.
 • Blokken hout met gaatjes ingeboord: maak gaatjes in een houten blok met een boor van ongeveer 8 mm en zorgt ervoor dat de gaatjes ongeveer 2 cm van elkaar liggen. Boor ongeveer 8 tot 14 cm diep.
 • Maak een bijenstad: maak een bijenstad uit stukjes hout. Boor er gaatjes in een schilder eventueel het dakje om het nog decoratiever te maken.
 • Bijen nestelen graag in holtes en krappe ruimtes en houden van een beschutte plek. Plaats een haag of een schutting, die u laat begroeien met klimplanten. Behalve insecten zullen ook vogels hiervan volop genieten.
 • Maak of koop een bijenhotel of creëer en ruimte met veel holletjes waar de bijen kunnen nestelen.
 • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Veel middelen zijn dodelijk voor bijen en hommels en zijn indirect dus ook schadelijk voor onze voedselvoorziening.
 • Door bijenvriendelijke planten in de tuin te planten kunt u bijen lokken. Zorg er dan voor dat er het jaar rond een geschikte plantsoort te vinden is.

Ook leuk om te kijken

 1. Huis & Interieur
  Stilstaand beeld van Quarantaine woning
  11 oktober 2018

  Quarantaine woning

  Kunstenaars Juliette en Harm wonen in een oud quarantainecomplex aan de haven van Rotterdam. Het complex werd in 1934 gebouwd om zieke reizigers te behandelen.

 2. Huis & Interieur
  Stilstaand beeld van "Grote" meisjeskamer
  3 mei 2016

  "Grote" meisjeskamer

  Interieurontwerper Francine geeft in Amsterdam advies over de nieuwe kinderkamer van de...

 3. Recept
  4.166665
  30 november 2017

  Borstplaat, speculaaspop en kruidnoten

  Chef-kok Ramon Brugman kan het in deze tijd van het jaar niet laten. Als rasechte koekenbakker stort hij zich op het maken van sinterklaassnoepgoed.

 4. Tuin & Natuur
  Stilstaand beeld van Alpaca's
  29 april 2016

  Alpaca's

  Bertha en Jaap runnen een boerderij in de provincie Drenthe. Tot nu toe klinkt dat heel...

 5. Recept
  4.232875
  Stilstaand beeld van Tataki van tonijn
  9 november 2017

  Tataki van tonijn

  Ramon bereidt vandaag tataki van tonijn. Bij de tataki van tonijn maakt Ramon wasabimayonaise, zoetzure komkommerrolletjes, oosterse vinaigrette en zoete oosterse uitjes.

 6. Tuin & Natuur
  Stilstaand beeld van Opknaptuin Texel
  5 september 2018

  Opknaptuin Texel

  Amber en Kevin weten niet wat ze met hun kale tuin aanmoeten. Martin zet voet aan wal op Texel en helpt hen op weg met ideeën voor de tuinaanleg.

 7. Tuin & Natuur
  Stilstaand beeld van Landgoed Singraven
  23 maart 2017

  Landgoed Singraven

  We kijken vandaag in de tuin van Landgoed Singraven. Beheerder Daan laat een klein stuk van de vijfhonderd hectare grond landgoed zien.

 8. Tuin & Natuur
  Stilstaand beeld van De stadstuinderij in Leiden
  12 oktober 2016

  De stadstuinderij in Leiden

  Onderdeel van het Singelpark in Leiden is de stadstuinderij. Er staan vele bloemen, kruiden en bijzondere groenten.

Pagina's