25 januari 2019

Stilstaand beeld van uitzending op 25 januari 2019

Het gaat slecht met de bij. Er zijn steeds minder wilde bijen en hele bijenvolken sterven uit. En dat heeft ook voor ons, mensen, grote consequenties. Bijen produceren namelijk niet alleen honing, maar bestuiven ook een groot deel van de gewassen die wij eten. Met het uitsterven van de bijen komen veel soorten groente en fruit die wij eten in gevaar. Ramon Brugman (41), bekend als de goedlachse chef-kok van het tv-programma BinnensteBuiten, trekt zich het lot van de bij aan. Hij begon zijn carrière ooit als patissier. In deze periode is ook zijn fascinatie voor honing ontstaan. Door de jaren heen raakte hij steeds meer geobsedeerd door het vloeibare goud. Ramon: 'Bijen zijn fascinerende beestjes, maar hun toekomst wordt bedreigd en daarmee ook ons eten én mijn honing. Tijd voor actie dus.' Ramon duikt in de wondere wereld van deze zoemende insecten en raakt zo steeds meer in de ban van deze slimme beesten met hun uitzonderlijke gedrag. Hij gaat op bezoek bij biodynamisch imker Deborah Post en de wetenschappelijk directeur van Naturalis, Koos Biesmeijer, die hem alles vertellen over de achtergronden van de bijensterfte en wat je eraan kan doen. BinnensteBuiten volgt hem in zijn avontuur als beginnend imker. Diverse doorgewinterde imkers leren hem de do's en don'ts van het ambacht, met hoogtepunten maar ook dieptepunten. Op deze manier probeert Ramon zijn eigen steentje bij te dragen aan de instandhouding van de bij, met uiteindelijk de ultieme beloning.... de heidehoning. Maar of dit gaat lukken in de droogste zomer sinds jaren wordt nog spannend.

Help bijen bij de voortplanting

Je kunt zelf ook helpen bij de voortplanting van de bijen. Dit kan door voor hen nestelplekken te maken.

 • Omgekeerde bloempot: plaats een bloempot omgekeerd, met de gaten naar omhoog. Zorg ervoor dat de pot gedeeltelijk is ondergegraven.
 • 10 tot 15 dorre twijgen samenbinden: bindt de takken samen en leg ze op een droge plek. U kan bijvoorbeeld twijgen van een frambozenstruik gebruiken.
 • Insectenhotel maken: met restjes uit de tuin kan u eenvoudig zelf een eigen creatief insectenhotel in elkaar timmeren.
 • Takken laten liggen na het snoeien: na het snoeien kunnen de bijnen het zachtere binnengedeelte van de twijgen doorboren en gaat maken. Daar kunnen ze zich dan in nestelen.
 • Blokken hout met gaatjes ingeboord: maak gaatjes in een houten blok met een boor van ongeveer 8 mm en zorgt ervoor dat de gaatjes ongeveer 2 cm van elkaar liggen. Boor ongeveer 8 tot 14 cm diep.
 • Maak een bijenstad: maak een bijenstad uit stukjes hout. Boor er gaatjes in een schilder eventueel het dakje om het nog decoratiever te maken.
 • Bijen nestelen graag in holtes en krappe ruimtes en houden van een beschutte plek. Plaats een haag of een schutting, die u laat begroeien met klimplanten. Behalve insecten zullen ook vogels hiervan volop genieten.
 • Maak of koop een bijenhotel of creëer en ruimte met veel holletjes waar de bijen kunnen nestelen.
 • Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen. Veel middelen zijn dodelijk voor bijen en hommels en zijn indirect dus ook schadelijk voor onze voedselvoorziening.
 • Door bijenvriendelijke planten in de tuin te planten kunt u bijen lokken. Zorg er dan voor dat er het jaar rond een geschikte plantsoort te vinden is.

Ook leuk om te kijken

 1. Huis & Interieur
  Stilstaand beeld van Japanse woonboot
  21 september 2018

  Japanse woonboot

  Julius en Ingrid wonen samen met hun kinderen op een zwarte woonboot in Amsterdam. Vrijwel alles in het huis is gebaseerd op een Japanse maatvoering, de tatami.

 2. Recept
  3.333335
  Stilstaand beeld van Salade met geitenkaas
  26 september 2018

  Salade met geitenkaas

  Alain gaat langs bij de geitenboerderij van Doetie. Zij maakt met de melk van haar geiten verschillende kazen. Alain maakt een heerlijke salade met uiteraard geitenkaas van Doetie.

 3. Recept
  4.32258
  Stilstaand beeld van Gebraden karbonade en paprika spaghetti
  28 januari 2019

  Gebraden karbonade en paprika spaghetti

  Ramon braadt karbonade, maakt paprika spaghetti en maakt het geheel af met knoflook, rozemarijn en Parmezaanse kaas.

 4. Recept
  3.5
  Stilstaand beeld van Recept bij het item van Berkshire varkens
  8 mei 2019

  Recept bij het item van Berkshire varkens

  Chef-kok Leon Mazairac ontmoet in het Brabantse Oirschot de bijzondere dierenarts Kees Scheepens.

 5. Huis & Interieur
  Stilstaand beeld van Moderne stolpboerderij
  9 december 2015

  Moderne stolpboerderij

  Aan de rand van het Friese natuurgebied De Deelen woont boekenhandelaar en kunstliefhebber Steven Sterk. Hij bouwde hier zijn versie van een moderne stolpboerderij.

 6. Eten & Drinken
  Stilstaand beeld van Berkshire varkens Oirschot
  8 mei 2019

  Berkshire varkens Oirschot

  Chef-kok Leon Mazairac ontmoet in het Brabantse Oirschot de bijzondere dierenarts Kees Scheepens. Hij werkt jaren als dierenarts in de varkensindustrie, ook tijdens de varkenspest in 1997-1998.

 7. Huis & Interieur
  Stilstaand beeld van Museum woning
  28 januari 2016

  Museum woning

  Wonen in een museum? Voor dit stel is dat heel normaal. Ze wonen in het oudste huis van Amstelveen. Het is volledig opgeknapt en loopt door in een museum dat er aan vast is gebouwd.

 8. Eten & Drinken
  Stilstaand beeld van Bier én chocolade
  4 december 2015

  Bier én chocolade

  Wist je dat bier en chocolade een verrassend smaakvolle combinatie vormen? Biersommelier Fiona laat zich verrassen door een chocolatier en ambachtelijk bierbrouwer.

Pagina's