28 november 2017

Stilstaand beeld van uitzending op 28 november 2017

Chef-kok Ramon Brugman maakt een gerecht dat heerlijk is voor de herfst. En nog snel ook. Hij bakt eendenborst en serveert daarbij gekarameliseerde witlof en een puree van pastinaak. Alsof je het zo bij een restaurant bestelt. En nog zin in een dessert? Dan maakt hij er gewoon een snel toetje bij van gebakken ananas met vanillemascarpone. Het water loopt je ervan in de mond.

In het Brabantse Klein-Zundert ligt Tuinvreugd, het arboretum van Jan en Diny Voogd. Zij hebben alle bomen hier zelf opgekweekt. Dat maakt de 2,5 hectare grote tuin voor de eigenaren en bezoekers extra bijzonder. Jan en Diny zijn er dagelijks mee bezig. Dat loyale en betrouwbare van Jan komt natuurlijk door zijn Keltische bomenhoroscoop. 'Ik ben een spar, geheimzinnig en gesloten. Ik ben betrouwbaar en een goede partner. Dat klopt best wel, vraag maar aan Diny', zegt Jan daar lachtend over.

Ewald en Bernadette Tenhagen hebben een boerderij uit 1871 verbouwd tot bijzonder ecologisch verantwoorde woonruimte. De muren en de balken zijn blijven staan en de dakpannen zijn ook opnieuw gebruikt, maar binnen is van alles opnieuw opgebouwd. Er is driedubbel glas, muren zijn geïsoleerd met gerecycled papier, er is een houtgestookt fornuis, een Finse 'allesverbrander' die het hele huis verwarmt. Na vijf jaar tijdens de verbouwing in de boerderij ernaast te hebben gewoond, is het resultaat duurzaam én authentiek tegelijk.

Ook leuk om te kijken

  1. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Frankendael
    3 april 2018

    Camilla in Park Frankendael

    Camilla gaat erop uit in haar eigen buurt in Amsterdam. Hier kent ze het ritme van de natuur door alle uurtjes die ze er heeft doorgebracht. In Park Frankendael weet zij precies welke vogel waar zit.

  2. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Bijzondere chocolade
    17 april 2017

    Bijzondere chocolade

    Alain mag op bezoek bij Tom van de Veen. Tom werkt ook graag met chocolade en ingrediënten uit de natuur: dennennaalden en bloesems bijvoorbeeld.

  3. Recept
    2
    Stilstaand beeld van Salade van kruiden, gerookte makreel
    15 april 2016

    Salade van kruiden, gerookte makreel

    Milton maakt een cocktail met Vermout - volgens trendwatchers hét aperitief van deze zomer. En Léon maakt er een verrukkelijke salade bij.

  4. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Boerderij ijs Fluitenberg
    18 april 2019

    Boerderij ijs Fluitenberg

    Culinair schrijver Nadia Zerouali is in het Drentse Fluitenberg. Hier gaat ze op bezoek bij melkveehouder en ijsmaker Barend Mul.

  5. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van In het artisjokken veld
    18 oktober 2017

    In het artisjokken veld

    In het Overijsselse Raalte ontmoet Alain Caron Jan Overesch op zijn ecologische landbouwbedrijf. Hij is een van de weinige telers in ons land die artisjokken teelt.

  6. Recept
    4.362905
    Stilstaand beeld van Fried rice met pikant varkensvlees
    19 maart 2018

    Fried rice met pikant varkensvlees

    Sharon maakt voor vier personen een snelle maaltijd klaar. Ze maakt fried rice met pikant varkensvlees en bereidt daarbij ook verrassend groente: wortels op zuur. En natuurlijk met een watertje erbij, dat goed smaakt bij het pikante vlees, de rijst en de wortels: water met limoen.

  7. Huis & Interieur
    Stilstaand beeld van Huis met vele kleuren
    6 oktober 2017

    Huis met vele kleuren

    Orly en Rob Buijs wonen met hun samengestelde gezin in een monumentaal pand in zilverstad Schoonhoven. Lang geleden was hun huis, hoe kan het ook anders; een juwelier.

  8. Recept
    1
    Stilstaand beeld van Zuurkoolsoep
    9 december 2016

    Zuurkoolsoep

    Alain proeft bier gemaakt van regenwater. Hier maakt hij een heerlijke soep bij van zuurkool.

Pagina's