28 november 2017

Stilstaand beeld van uitzending op 28 november 2017

Chef-kok Ramon Brugman maakt een gerecht dat heerlijk is voor de herfst. En nog snel ook. Hij bakt eendenborst en serveert daarbij gekarameliseerde witlof en een puree van pastinaak. Alsof je het zo bij een restaurant bestelt. En nog zin in een dessert? Dan maakt hij er gewoon een snel toetje bij van gebakken ananas met vanillemascarpone. Het water loopt je ervan in de mond.

In het Brabantse Klein-Zundert ligt Tuinvreugd, het arboretum van Jan en Diny Voogd. Zij hebben alle bomen hier zelf opgekweekt. Dat maakt de 2,5 hectare grote tuin voor de eigenaren en bezoekers extra bijzonder. Jan en Diny zijn er dagelijks mee bezig. Dat loyale en betrouwbare van Jan komt natuurlijk door zijn Keltische bomenhoroscoop. 'Ik ben een spar, geheimzinnig en gesloten. Ik ben betrouwbaar en een goede partner. Dat klopt best wel, vraag maar aan Diny', zegt Jan daar lachtend over.

Ewald en Bernadette Tenhagen hebben een boerderij uit 1871 verbouwd tot bijzonder ecologisch verantwoorde woonruimte. De muren en de balken zijn blijven staan en de dakpannen zijn ook opnieuw gebruikt, maar binnen is van alles opnieuw opgebouwd. Er is driedubbel glas, muren zijn geïsoleerd met gerecycled papier, er is een houtgestookt fornuis, een Finse 'allesverbrander' die het hele huis verwarmt. Na vijf jaar tijdens de verbouwing in de boerderij ernaast te hebben gewoond, is het resultaat duurzaam én authentiek tegelijk.

Laat je reactie achter

Ook leuk om te kijken

  1. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Pop-up restaurant in Citroëngarage
    6 oktober 2015

    Pop-up restaurant in Citroëngarage

    Voor zijn pop-up restaurant in een leegstaande Citroen-garage verzamelt Sander ingrediënten in het Amsterdamse Bos. Zijn droom is om zo zelfvoorzienend mogelijk te zijn.

  2. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Met alles koken
    3 mei 2017

    Met alles koken

    Chef-kok Nel Schellekens uit Winterswijk heeft bij het koken een missie; 0% waste, 100% taste! Ze kookt van kop tot kont en van schil tot pit. Alain gaat met haar op pad.

  3. Tuin & Natuur
    Stilstaand beeld van Prachtige tuin
    5 januari 2016

    Prachtige tuin

    Het perceel met de woning en tuin van Peter en Elly Verschure In Dongen was ooit een ware woestenij. Maar de tweeënhalve hectare tuin is inmiddels een waar paradijs voor dieren.

  4. Recept
    3.666665
    Stilstaand beeld van Bananenbrood met vijgencompote
    27 oktober 2016

    Bananenbrood met vijgencompote

    Sharon pakt uit met één van haar eigen creaties: zelfgemaakt bananenbrood met vijgencompote en een lavendel smoothie!

  5. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van In het artisjokken veld
    18 oktober 2017

    In het artisjokken veld

    In het Overijsselse Raalte ontmoet Alain Caron Jan Overesch op zijn ecologische landbouwbedrijf. Hij is een van de weinige telers in ons land die artisjokken teelt.

  6. Recept
    3.2
    Stilstaand beeld van Zalm met stroop
    2 maart 2016

    Zalm met stroop

    Alain proeft gerookte zalm gemarineerd in trekdrop en wodka, en daar kookt hij een prachtig gerecht bij.

  7. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Nederlands grootste collectie aardappels
    8 september 2016

    Nederlands grootste collectie aardappels

    Alain is in het Drentse Veenhuizen. Hier wordt in een ecologische groentetuin de grootste collectie aardappels van Nederland geteeld.

  8. Eten & Drinken
    Stilstaand beeld van Cranberry boerderij
    11 januari 2017

    Cranberry boerderij

    Leon gaat op bezoek bij de familie Zandwijk, die een biologische cranberry boerderij heeft op Terschelling.

Pagina's