24 minuten

Aflevering in het kort

In Nijmegen duikt chef-kok Leon Mazairac het verleden in. Samen met culinair historica Manon Henzen ontdekt hij wat er zich in de Nederlandse keukens afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog. Schrijnend dieptepunt was natuurlijk de hongerwinter. Toch werd daarvoor ook met beperkte middelen gekookt. Wat maakte je dan? Manon heeft het onderzocht en vindt dat er heel creatief werd omgegaan met beperkte, vaak plantaardige ingrediƫnten! En in hartje Amsterdam, omgeven door de geluiden van de stad, liggen de groene en kleurrijke tuinen van het Rijksmuseum waar iedereen even kan bijkomen van de hectiek van de stad. Sanne Horn is de beplantingsexpert van de hernieuwde tuinen. Dat de oude tuin aan vervanging toe was, betekent niet dat het nu een moderne strakke bedoening is geworden! Met het gebouw en oorspronkelijke tuin in gedachte, is er een nieuw ontwerp gemaakt en is Sanne los gegaan op de beplanting die past in deze tijd. Gezien het aantal toeristen en Amsterdammers dat hier graag neerploft, is de nieuwe tuin een groot succes. Tuinman Berend is vooral dol op de 'vlammende' tulpen. Binnen in het Rijksmuseum staan ze veel op het doek, hier zie je ze in het echt.

In deze aflevering

Buitenleven

Tuin Rijksmuseum A'dam

koken zoals in de oorlog

koken zoals in de oorlog

Recepten

Krachtrondjes