Tiny toppers

Ook in ons land schieten ze als paddenstoelen uit de grond, de uit Amerika overgewaaide tiny houses. Maar hoe woont dat eigenlijk, in zo’n piepklein huisje?

Het is eigenlijk zoals veel mensen ‘vakantie’ omschrijven: simpeler leven, met minder spullen en meer contact met de omgeving. En dan is wonen in een tiny house ook nog eens milieuvriendelijk en betaalbaar! Voor sommige mensen is het de enige manier om een huis te kunnen bekostigen, voor anderen is het puur een middel om zo duurzaam mogelijk te leven. Grote overeenkomst is de beperkte ruimte van tiny houses én hun gave om alle hoekjes en gaatjes optimaal te benutten. Ter inspiratie hebben we enkele kanjers van tiny houses voor je op een rij gezet!

Tiny thuis in Alkmaar

Manfred en Caroline zijn altijd buitenmensen geweest.  Sinds ruim een jaar is ook hun grote droom om zelfvoorzienend te wonen, werkelijkheid. Hun motto is ‘minder is meer’ en samen met dochter Lola genieten ze volop van de mentale en financiële vrijheid die ze nu ervaren. Het geluk dat wonen in een tiny house met zich meebrengt zouden zij nooit meer willen ruilen voor een groter huis!

Geluksvogelkooi

Ons land telt steeds meer eenpersoonshuishoudens, waarmee dus ook de behoefte aan kleine woningen groeit. Wanneer de Limburgse Karlijn haar ouderlijk huis wil verlaten, zet ze haar zinnen op een verrijdbaar tiny house in Weert. Vanwege de bijzondere looks noemen anderen haar duurzame houten stek nog wel eens een vogelkooi, maar voor Karlijn is het een droomhuis. Helaas is na twee jaar huren de volgende geluksvogel alweer aan de beurt. Jammer voor Karlijn, maar ‘eerlijk wonen’ is het wel! 

Comfortabel circulair

Een volkstuinencomplex aan de rand van Den Haag is omgetoverd tot proeftuin voor het nieuwe wonen. In een van de 5 kleine huisjes van 25 vierkante meter per stuk wonen Bernhard en Maria. Bijna de hele inboedel is van gerecycled materiaal, net als de woning zelf. Ze leven van zonne-energie en regenwater en hergebruiken hun eigen afvalstoffen door middel van een composttoilet. En de luxe dan? Die zit ‘m in de lage kosten, want leven zonder hypotheek geeft hen het onbetaalbare gevoel van vrijheid! 

Ontspullen en ontspannen

Voor Hennie begint het met een lange backpackreis, gevolgd door het besluit om zelfstandig te gaan werken. De behoefte aan nóg meer vrijheid blijft, en dus zet ze haar riante stadswoning in Utrecht te koop. Na een kort nomadenbestaan stapt ze over op een tiny house in een ontwikkelgebied in Almere. Spullen de deur uit, footprint omlaag en groots genieten van innerlijke rust en…ruimte.

Klein wonen, groot plezier!

Midden in het bos van het Noord-Brabantse Rosmalen ligt de Binckhorst, een terrein waar zo'n 300 mensen met een beperking wonen. Hier staan drie tiny houses, die bedoeld zijn voor mensen zonder diagnose. In één van de tiny houses woont Ingrid, die hier dolgelukkig is. Er zit wel een voorwaarde aan het wonen in deze tiny houses en dat is vrijwilligerswerk!

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!