Vijf inspirerende ecohuizen

Een beter milieu… begint bij je huis! En dat duurzaam wonen ook stylish kan, bewijzen deze schitterende groene onderkomens.

De thermostaat een graadje lager en verlichten met LED, een beetje bewust wonen doen we allemaal. Maar de echte groenwoner legt met zonnepanelen, warmtepompen en regenwater om de wc door te spoelen de eco-lat nog een stukje hoger. Ons land telt steeds meer klimaatvriendelijke huizen en deze vijf voorbeelden laten zien dat je daarin prachtig kunt wonen!

Zelfvoorzienend kunsthuis

In de Zeeuwse badplaats Cadzand hebben Dick en Astrid hun eigen duurzame droomhuis gebouwd. Ze vinden verantwoord leven heel belangrijk en voelen zich verbonden met de natuur. Dit komt overal in de woning terug: veel duurzame materialen, milieuvriendelijke oplossingen maar ook talloze ramen die de buitenomgeving naar binnen halen. Samen met de witte muren zorgt dit voor een strak, ruim en licht interieur. Precies volgens plan van galeriehoudster Astrid, want zo trekken haar unieke kunstobjecten alle aandacht! 

Puur design

Tussen de groene velden van Enter wonen Veronique en Chiel met hun kinderen in een strak én landelijk eco-huis. Maar liefst 65 meter lang is de futuristisch ogende woning. Dit lijkt te midden van de luierende koeien misschien een groot contrast, maar niets is minder waar. Het omringende boerenlandschap en het hypermoderne bouwwerk zijn in perfecte harmonie met elkaar. Aan spullen hebben ze nauwelijks behoefte, Chiel en Veronique kijken toch het liefst naar buiten. En met hun eigen rioolsysteem, het gebruik van duurzame materialen en de vele andere eco-friendly elementen, geven ze de natuur ook weer veel terug!   

Duurzaam-de-luxe

Ja, het is duur en het duurt ook best lang, dat bouwen van zo’n zelfontworpen maximaal duurzame woning. Maar voor eco-prediker Henk en partner Jessica zijn het welzijn van de aarde én de eigen gezondheid heilig. Die twee factoren ultiem combineren onder één dak lijkt een uitdaging. Maar het resultaat staat in het Drentse ‘de Wijk’ - en is verbluffend. Speciaal uit Bretagne overgekomen experts hebben voor een optimaal binnen- en buitenklimaat muren van kalkhennep gebouwd. De wc, de douche en zelfs de wás lopen op regenwater, de 24 zonnepanelen wekken meer energie op dan Henk en Jessica verbruiken en aan leef comfort is geen gebrek. Wat wil een mens nog meer?

Kast van een eco-huis

Wonen in een weelderig chic herenhuis dat van alle gemakken is voorzien zonder een footprint-flater te slaan, het líjkt te mooi om waar te zijn. Maar de zelfgebouwde Brabantse villa van Esther en Felix zit zó ingenieus in elkaar, dat hun grote woongenot allesbehalve slecht is voor het milieu. Het houtskelet bestaat grotendeels uit hergebruikt hout, een warmtepomp in de kelder brengt het water op temperatuur, ramen van tripleglas houden de zonnewarmte binnen en zelfs de opgewekte hitte van de sauna wordt op geniale wijze meegenomen in de klimaatregulering. En dan hebben we het nog niet eens over de moestuin gehad…! 

Knalgele groene boerderij

Rob Meerwijk en Carol Tummers wonen en werken in de omgeving van Amsterdam, als ze samen besluiten een duurzamer leven te gaan leiden. Middenin de Friese polders worden ze (nu bijna 15 jaar geleden) verliefd op een boerderij uit 1900. Het huis is in slechte staat en het dak is zo lek als een mandje. Er moet flink wat gebeuren aan de tochtige boerenwoning maar milieuvriendelijk klussen is nog niet zo vanzelfsprekend in die tijd. Op intuïtie knappen Rob en Carol het tochtige pand stukje bij beetje op tot een energie-neutrale woonplek die de omgeving zo min mogelijk belast.  

Meld je aan voor meer binnen en buiten inspiratie!