3 soorten onigiri
De lunch-rage uit Japan vindt langzaam zijn weg naar Nederland: Onigiri. Sharon laat zien hoe je deze gezonde, gevulde rijstbolletjes zelf kunt maken.
Recept
Ingrediënten
Aantal personen 4-
200 grsushi rijst
-
4gedroogde nori velletjes
-
•olijfolie
-
Avocado onigiri1avocado
-
1/2limoen
-
10 grverse koriander
-
1/4komkommer
-
2stengels bosui
-
•peper en zout
-
1 elrijst azijn
-
1 elmaanzaadjes
-
Kip onigiri150 grkipfilet
-
1 elhoisinsaus
-
5champignons
-
1teentje knoflook
-
1/2 elsambal Badjak
-
10 grverse peterselie
-
1 elsesamzaadjes
-
Zoete onigiri1grote appel
-
6grote dadels
-
50 grwalnoten
-
1 elhoning
-
1 tlkaneelpoeder
-
1/2limoen
-
1 elrijstazijn
-
Zeewiersalade50 grgedroogde zeewier
-
1bosje bieslook
-
1/2 elsesamolie
-
1 elrijstazijn
-
2 elsojasaus
-
1Spaanse peper
-
1limoen
-
1 elsesamzaadjes
-
Kook de rijst volgens verpakking. Als de rijst klaar is verdeel je het over drie porties.
-
Snij de kipfilet in kleine stukjes en bak deze in ongeveer 4 minuten gaar in een koekenpan met een scheutje olie. Snij de champignons in kleine stukjes en bak deze 1 min mee.
-
Als de kip met de champignons gebakken is, breng je het op smaak met de Hoisin saus, 1 teentje gehakte knoflook, sambal en wat vers gehakte peterselie.
-
Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie vervolgens breng je 1 deel van de rijst op smaak met rijstazijn en wat zout naar smaak.
-
Druk de rijst in het kopje rond om en schep er wat kipvulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van.
-
Als laatste wikkel je er een stukje nori vel omheen en bestrooi je het met wat geroosterde sesamzaadjes.
-
Maak de volgende Onigiri. Snij hiervoor de avocado en de komkommer in stukjes van ongeveer een ½ centimeter.
-
Hak de koriander fijn en snij de bosui zo fijn mogelijk. Meng dit door elkaar en breng het op smaak met het sap van een halve limoen en wat peper en zout naar smaak.
-
Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie vervolgens breng je 1 deel van de rijst op smaak met rijstazijn en wat zout naar smaak.
-
Druk de rijst in het kopje rond om en schep er wat avocado vulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van als laatst wikkel je er een stukje nori vel omheen en bestrooi je het met wat Maanzaadjes.
-
Voor de laatste onigiri, schil en snij de appel in blokjes van ongeveer een ½ centimeter.
-
Ontpit de dadels en snij deze net zo klein als de gesneden appel.
-
Hak de walnoten fijn en meng dit met de gesneden appel en dadels door elkaar. Breng het op smaak met de kaneel poeder, honig en het sap van een halve limoen.
-
Neem een kopje en plaats hierin een stuk plastic folie. Druk de rijst (niet op smaak gebracht!) in het kopje rond om en schep er wat appelvulling in plaats daarop weer wat rijst en dan maak je het plastic folie dicht en vorm je er met je handen een mooie bal van als laatst bestrooi je het met wat kaneelpoeder.
-
Maak dan de zeewiersalade. Spoel de zeewier goed af onder koud stromend water en laat het weken tot dat het 10x zo groot is.
-
Giet het zeewier af en knijp voorzichtig het vocht uit. Snij de zeewier klein en verwijder de harde stukjes.
-
Breng het vervolgens om smaak met de sesamolie, rijstazijn, het sap van 1 limoen en de sojasaus.
-
Snij de bieslook en de Spaanse peper fijn en meng alles goed door elkaar heen.
- Eet smakelijk!